Το πρωτότυπο, που άρχισε να αναπτύσσεται το 2009 στο πλαίσιο του προγράμματος Soldier Integrated Precision Effects Systems (SIPES), περιλαμβάνει έναν μηχανισμό πυρός για τη χρήση ελαφρών τηλεσκοπικών βλημάτων, ένα επιπρόσθετο εξάρτημα για αυξημένη ισχύ πυρός και σύστημα ΝΑΤΟϊκών προδιαγραφών για την ενσωμάτωση επιπλέον επιπρόσθετων όπως ηλεκτροοπτικά συστήματα στόχευσης και αισθητήρες θέσης.
Για να υποστηρίζεται ο πολλαπλού ρόλου χαρακτήρας του όπλου, το επιπρόσθετο εξάρτημα για επιπλέον ισχύ πυρός περιλαμβάνει δυνατότητα εγκατάστασης είτε εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών είτε καραμπίνα 12-gauge. Όταν τελειοποιηθεί, το πρωτότυπο θα ζυγίζει λιγότερο από ό,τι ένα C7 με εκτοξευτή βομβίδων Μ203.
Μεσοπρόθεσμα, αυτό το concept όπλου αντιπροσωπεύει μια «θανατηφόρα, ευέλικτη πλατφόρμα γενικής χρήσης» σημειώνει ο αντισυνταγματάρχης Σερτζ Λαπουάντ, του Soldier Systems group στο Director Land Requirements – Soldier Systems (DLR 5) του καναδικού στρατού. «Θα είναι σε θέση να επιχειρεί σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων, στα πιο πολύπλοκα τερέν, περιλαμβανομένων αστικών περιοχών, βουνών, ζουγκλών, ερήμων και την Αρκτική».
Για τους σκοπούς της ανάπτυξής του αναλύθηκαν τεχνολογίες προηγμένων υλικών με σκοπό την αντικατάσταση του μετάλλου που χρησιμοποιείται στα βαρύτερα εξαρτήματα.
Τα ελαφρά τηλεσκοπικά πυρομαχικά δοκιμάστηκαν εκτενώς, ενώ η ακρίβεια του όπλου αυξάνεται χάρη σε τεχνολογία που επιτρέπει τον αυτόματο εντοπισμό στόχων και βοηθά στη στόχευσή τους.
Επίσης, διερευνήθηκαν ζητήματα γύρω από τους αισθητήρες που απαιτούνται για το ακριβές geolocation στόχων και τον διαμοιρασμό των δεδομένων αυτών.
Η ενσωμάτωση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων θα επιτρέπει στους στρατιώτες να παράγουν ή να δέχονται δεδομένα από το κέντρο διοικήσεως και ελέγχου, ενώ στην επόμενη φάση ανάπτυξης η έρευνα θα επικεντρωθεί πάνω στον αυτόματο εντοπισμό στόχων και την παροχή βοήθειας/ συνδρομής κατά χρήση πυρών εναντίον τους.
naftemporiki.gr