Kι ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα... Σε χαμένες εκλογές, χωρίς βουλευτικές έδρες, ποιος δέχεται να ξοδέψει ένα κάρο λεφτά και να εκτεθεί για να μην εκλεγεί; φαίνεται να σκέφτονται αξιόλογα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη· και...
τα «όχι» για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια πέφτουν βροχή!
Το πρόβλημα δεν είναι μικρό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο χρόνος για να συμπληρωθούν 32 υποψήφιοι που χρειάζονται (22 για την Α’ και 10 για τη Β’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης) είναι πολύ περιορισμένος και όσο περισσότερες οι αρνήσεις τόσο ο προεκλογικός πυρετός ανεβαίνει στα γραφεία της Μητροπολίτου Ιωσήφ με τον αριθμό 8.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικά «όχι» στη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια έχουν πει σοβαρά ονόματα, από τα οποία η Ν.Δ. θα αντλούσε σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων. Αυτά τα ονόματα είτε είναι αρνητικά, βλέποντας ότι προορίζονται για τα έδρανα της αντιπολίτευσης, είτε απογοητευμένα (και κατ’ επέκταση και οι ψηφοφόροι τους) από τις επιλογές Σαμαρά - πολιτικές και εσωκομματικές. Ετσι λοιπόν:
■ Αρνητικός είναι ο Δημήτρης Κούβελας, γνωστός δικηγόρος της πόλης, αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα δημοφιλής στους συντηρητικούς κύκλους και με βαριά πολιτική καταγωγή ως υιός του άλλοτε υπουργού Προεδρίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, Σωτήρη Κούβελα.
■ «Οχι» και από τον Βασίλη Γάκη, οικονομολόγο, επί σειρά ετών αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης, εκλεγμένο περιφερειακό σύμβουλο με την παράταξη Ιωαννίδη, που θεωρείται από τα «φρέσκα» μυαλά της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, ανοιχτό σε συνεργασίες και με ιδιαίτερη παρουσία στον χώρο του πολιτισμού κατά το παρελθόν.
■ Δεν θα συμμετάσχει, επίσης, η Ελένη Φίκα, εφοριακός, με δυναμική παρουσία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως υπεύθυνη των κοινωνικών δομών κατά το παρελθόν, που επανεξελέγη άνετα στις αυτοδιοικητικές εκλογές με την παράταξη... Τζιτζικώστα.
■ «Οχι» από τον διεθνολόγο καθηγητή του ΑΠΘ, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, πρώην αντιδήμαρχο, υποψήφιο κατ’ επανάληψη με τη Ν.Δ., άνθρωπο μετριοπαθή, με πλατιά προβολή σε επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά ιδιαίτερα απογοητευμένο από τον Αντώνη Σαμαρά, κυρίως λόγω της επιλογής Καλαφάτη για υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, αν και ο ίδιος είχε ανακοινώσει πολύ νωρίτερα επισήμως την υποψηφιότητά του.
■ Δεν κατεβαίνει, επίσης, η νεαρή δικηγόρος Αρτεμη Διαλυνά, που στο παρελθόν υπήρξε αρκετές φορές υποψήφια, διατηρεί ανελλιπώς πολιτικό γραφείο στην πόλη, είναι πολύ συμπαθής στους νεανικούς κύκλους και κουβαλά το όνομα των γνωστών ποινικολόγων Θανάση και Νικόλαου Διαλυνά (παππού και πατέρα της αντίστοιχα).
■ Για τη Β’ Θεσσαλονίκης, αρνητικές απαντήσεις έδωσαν επίσης οι δύο αντιπεριφερειάρχες του Απόστολου Τζιτζικώστα, Γιώργος Ταχματζίδης (Αγροτικής Οικονομίας) και Φάνης Παπάς (Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Περιβάλλοντος).
Οι... σίγουροι
Υπό αυτές τις συνθήκες «σίγουροι» υποψήφιοι στη Ν.Δ. Θεσσαλονίκης θεωρούνται, προς το παρόν, οι πέντε βουλευτές: Κώστας Καραμανλής, Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Γιώργος Ορφανός (ΥΜΑΘ) και Ελενα Ράπτη, καθώς και οι δύο πρόσφατα παραιτηθέντες γενικοί γραμματείς Στράτος Σιμόπουλος και Παναγιώτης Κοκκόρης.
Βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η υποψηφιότητα της δικηγόρου Αννας Ευθυμίου, που στο παρελθόν στάθηκε ιδιαίτερα ενεργή στο επικοινωνιακό κομμάτι της Ν.Δ. στη βόρεια Ελλάδα ως εκπρόσωπος Τύπου και συμμετείχε στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο στο πλευρό του Κώστα Γκιουλέκα.
Από ’κεί και πέρα, φημολογούνται έντονα οι υποψηφιότητες:
● Του πρώην προέδρου του ΠΑΟΚ, Νίκου Βεζυρτζή.
● Της νοσηλεύτριας Εφης Βασιλειάδου, που φέρεται να έχει «κλείσει» με τη Ν.Δ. μέσα στο Σαββατοκύριακο, αν και οι πληροφορίες την ήθελαν να περιλαμβάνεται στις λίστες του Ποταμιού.
● Της προερχόμενης από την Αυτοδιοίκηση Αννας Παπακώστα, που διετέλεσε δημοτική σύμβουλος Νεάπολης-Συκεών.
● Της Αννας Κουκουδέα, πολιτικού μηχανικού και μέλους του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών.
● Της Μαρίας Προκοπίου, εκπροσώπου των παλιννοστούντων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ενωση.
● Του απόστρατου αξιωματικού Νικόλαου Μυλώση.
efsyn.gr