Οι σφαίρες της εργασίας και της προσωπικής ζωής προσδιορίζονται διαφορετικά και καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες... στη ζωή του ατόμου. Παρόλα αυτά, είναι στενά συνδεδεμένες, αλληλοεπηρεάζουν στενά η μία την άλλη, ενώ από την αρμονική τους λειτουργία, εξαρτάται συχνά η ψυχική γαλήνη του ατόμου.
Απαντά η Χαρίκλεια Μανουσάκη
Επιστημονική Συνεργάτης σε Θέματα Ψυχικής Υγείας κι Επικοινωνίας
Οι δυσκολίες προκύπτουν, όταν το άτομο επιλέγει την εμπλοκή του σε μία από τις δύο σφαίρες, με σκοπό να ικανοποιήσει μία ανάγκη του, μέσα από το σύστημα της εργασίας ή της προσωπικής ζωής, ενώ η προσδοκία ή υποχρέωση του απαιτεί την εμπλοκή του στην άλλη σφαίρα.
Ως εκ τούτου, οι δύο σημαντικές για τη ζωή των ατόμων, σφαίρες πρέπει να παραμείνουν διακριτές, προκειμένου τα λειτουργήσουν αποτελεσματικά και να στηρίξουν την κοινωνική σταθερότητα του ατόμου.
Μία από τις περιόδους που χρειάζεται να αναπτύξουμε μία λειτουργική στρατηγική, προκειμένου να περιορίσουμε τυχόν στρες που αισθανόμαστε, είναι η επιστροφή στην εργασία, μετά από τις διακοπές.
Για την επιστροφή, θα πρέπει να επεξεργαστούμε σκέψεις, συναισθήματα και να διαμορφώσουμε μία συμπεριφορά που θα επιτρέψει την ομαλή επιστροφή μας στον επαγγελματικό στίβο και που δεν θα επηρεάσει την απόδοση μας, σχετικά με την εκτέλεση των καθηκόντων μας.
Η δυσκολία επιστροφής στα επαγγελματικά μας καθήκοντα, μπορεί να εκδηλωθεί με την αίσθηση μιας γενικευμένης αδυναμίας ή δυσθυμίας που ενδεχομένως συνοδεύεται από ένα αίσθημα κόπωσης ή κενού. Την πρώτη ημέρα στην εργασία μας, ενδέχεται να αισθανόμαστε υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων. Η μη εκπλήρωση των καθηκόντων μας όμως, ενδέχεται να μας οδηγήσει σε αρνητικά συναισθήματα κι έλλειψη ικανοποίησης από τη φτωχή μας απόδοση. Η εμπειρία αυτή δύναται να μεταφερθεί στη σφαίρα της προσωπικής μας ζωής και να ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος δυσαρέσκειας.
Αντιθέτως, εάν είμαστε ψυχολογικά έτοιμοι για την επιστροφή στην εργασία μας, θα έχουμε βελτιωμένη απόδοση η οποία οδηγεί σε αναγνώριση της αξίας μας και την κατά συνέπεια βίωση αισθημάτων αυτοπραγμάτωσης, τα οποία θα βελτιώσουν συνολικά τη διάθεση μας.
Επειδή, λοιπόν, οι διάφορες πτυχές του τρόπου ζωής μας αλληλοεπηρεάζονται, επιτρέψτε μας να προτείνουμε ορισμένους τρόπους γνωστικής και συναισθηματικής οργάνωσης πριν την επιστροφή στα επαγγελματικά μας καθήκοντα:
- έχουμε επιλέξει να αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο σε διακοπές, ώστε να έχουμε ξεκουραστεί επαρκώς.
- επιστρέφουμε στη βάση μας, δύο ή τρεις ημέρες πριν την επιστροφή στην εργασία μας, ώστε να οργανώσουμε τις υποχρεώσεις της προσωπικής/οικογενειακής καθημερινότητας χωρίς άγχος και με ησυχία να προσαρμοστούμε στους συνήθεις ρυθμούς της καθημερινότητας μας.
- σημειώνουμε έναν κατάλογο με τις βραχυπρόθεσμες εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν (π.χ. καθαριότητα σπιτιού, προμήθειες τροφίμων, διευθετήσεις λογαριασμών, επισκέψεις σε γονείς), ώστε η εκκίνηση της περιόδου να πραγματοποιηθεί ομαλά.
- σταδιακή επανεφαρμογή των καθημερινών συνηθειών ζωής αναφορικά με τη διατροφή, τον ύπνο, τον ελεύθερο χρόνο, ώστε να βοηθήσουμε την οργανική προσαρμογή μας στο νέο πρόγραμμα.
- καταρτίζουμε έναν κατάλογο με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, κατά την επιστροφή στα επαγγελματικά μας καθήκοντα (π.χ. ενημέρωση από συναδέλφους ή το δίκτυο για πιθανές γνωστικές, τεχνικές αλλαγές ή αλλαγές επιχειρηματικής στρατηγικής που θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα της εργασίας μας, ανάγνωση κι διευθέτηση emails, καταγραφή και καθορισμό προτεραιοτήτων σε τυχόν ανολοκλήρωτες εργασίες, επικοινωνία συναδέλφων/πελατών για την επιστροφή μας, κλπ). Η τακτοποιημένη ατζέντα υποστηρίζει την προσαρμογή μας στην εργασία και μας εισαγάγει ομαλά στα καθήκοντα μας.
Οι διακοπές αποτελούν μία θαυμάσια ευκαιρία για ξεκούραση και τόνωση, αλλά προϋποθέτουν κι ορθή επαναφορά στο σύνηθες καθημερινό μας πρόγραμμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
εάν τα παραπάνω συμπτώματα (γενικευμένη αδυναμία, δυσθυμία, αίσθημα κόπωσης ή κενού, υπνηλία, αδυναμία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων κ.α.), συνοδεύονται από διαγνωσμένη ψυχική ή σωματική διαταραχή ή επιμένουν χρονικά, είναι απαραίτητη η βοήθεια ειδικευμένου ιατρού ή επαγγελματία ψυχικής υγείας.