Το ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, τα σενάρια για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού Τύπου.
Για επικείμενη «απομυθοποίηση του Αλέξη Τσίπρα» κάνει λόγο σε εκτενές άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικρίνοντας ως ανεδαφικές τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Όπως σημειώνεται, «η νίκη του αριστερού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές θεωρείται σίγουρη. Ωστόσο, το αν θα κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση δεν είναι καθόλου βέβαιο».
Ο αρθρογράφος αναφέρεται στο μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον που έστειλε με δηλώσεις του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους Έλληνες πολίτες μετά την οριστική αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Όπως σχολιάζει: «Ωστόσο, οι μελλοντικές εξελίξεις σύντομα θα προφτάσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τελικά ενδέχεται οι Έλληνες ψηφοφόροι να υποβαθμίσουν αυτόν (σ.σ. τον Αλέξη Τσίπρα) και τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατηγορία των "σκουπιδιών" πριν προλάβει να αρθρώσει κανείς τις λέξεις "κρατική χρεοκοπία". Επειδή ο Τσίπρας δεν μπορεί ούτε να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις ούτε να οδηγήσει τη χώρα εκτός κρίσης. (...) Έχοντας τραφεί από τη μεγαλόστομη ρητορική που έχει υιοθετήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια (σ.σ. ο Αλέξης Τσίπρας), οι προσδοκίες πολλών ψηφοφόρων για τον άνδρα που υπήρξε στην έως τώρα καριέρα του μόνο πολιτικός της αντιπολίτευσης είναι τόσο μεγάλες, ώστε δεν μπορούν να υλοποιηθούν».
«Χρεοκοπία – ε, και;»
Υπό τον παραπάνω τίτλο αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt στις πρόσφατες δηλώσεις του μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Τόλιου στο κανάλι Action24, στις οποίες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διακόψει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την πληρωμή τόκων και χρεολυσίων σε περίπτωση αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι «ο προεκλογικός αγώνας στην Ελλάδα έχει αρχίσει και το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς θεωρείται φαβορί. Τι θέλει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ; Η ανακοίνωση ότι θα διακόψει την εξυπηρέτηση του χρέους ανησυχεί τους πιστωτές της
Ελλάδας αλλά και ολοένα περισσότερους Έλληνες».
Όπως επισημαίνεται, το ενδεχόμενο να διακοπεί η εξυπηρέτηση του χρέους «θα ήταν παιχνίδι με τη φωτιά, καθώς η προοπτική να επικρατήσει η ριζοσπαστική αριστερά στις εκλογές σε τρεις εβδομάδες, επιτρέπει την αναβίωση της συζήτησης περί Grexit, μίας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».
Θέση κατά ενός «Grexit» παίρνει σημερινό σχόλιο της Rheinische Post. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Ντίσελντορφ, «η ευρωκρίση δεν ξεπεράστηκε ποτέ. Ωστόσο, τώρα γίνεται και πάλι ορατή για το ευρύ κοινό. Οι Έλληνες συρρέουν στις τράπεζές τους, οι φωνές για έξοδο από τη Ευρωζώνη δυναμώνουν».
Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να τολμήσουν το πείραμα. «Ένα Grexit θα έριχνε την Ελλάδα σήμερα - όπως και παλαιότερα - στο χάος (κάτι που αντιλήφθηκε και ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας). Το ενδεχόμενο οι επενδυτές να κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στην Ισπανία ή την Ιταλία δεν αποκλείεται παρά τους υφιστάμενους μηχανισμούς διάσωσης. Το ευρώ δεν θα το άντεχε. Η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις (και ένα περιορισμένης έκτασης κούρεμα χρέους ως υποβοήθηση) είναι η καλύτερη λύση.»
«Δεν θα έρθει η δραχμή»...
...σχολιάζει η Tageszeitung του Βερολίνου, σημειώνοντας ότι «κάποιοι Έλληνες έχουν πανικοβληθεί, φοβούμενοι ότι η χώρα τους ενδέχεται να εγκαταλείψει το ευρώ. Τον Δεκέμβριο έκαναν αναλήψεις 2,5 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς τους, επειδή διαφάνηκε ότι θα διεξαχθούν νέες εκλογές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να κερδίσει την πλειοψηφία. Αναμφίβολα, τα 2,5 δισ. είναι χρήματα. Αλλά μία πραγματική φυγή κεφαλαίων έχει άλλη όψη».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «στο αποκορύφωμα της ευρωκρίσης τέθηκε σε κίνηση σχεδόν 1 τρισ. ευρώ, το οποίο μεταφέρθηκε από τις νότιες χώρες της κρίσης στο Βορρά. Το ενδιαφέρον δεν είναι λοιπόν ότι ορισμένοι Έλληνες μεταφέρουν τα χρήματά τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι Έλληνες παραμένουν ψύχραιμοι και δεν περιμένουν ότι θα πληρώνουν προσεχώς σε δραχμές. Η εκτίμησή τους είναι σωστή. Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ».
Πηγή: Deutsche Welle/ Επιμέλεια: Κέρδος