F05BB2C254BECCDE508C25F7E0118A9F.jpg
  Ο χρόνος παγώνει και μαζί και η… ψυχή όποιου τολμά να πατήσει το πόδι του εκεί. Το Pripyat της Ουκρανίας είναι έρημο και έχει μετατραπεί σε μια πόλη-φάντασμα. Εκεί, η καρδιά του Βρετανού σκηνοθέτη και φωτογράφου Ντάνι Κουκ χτύπησε δυνατά αρκετές φορές, από τη μοναξιά και τα… στοιχειωμένα μέρη και τοπία που αντίκρισε, πηγαίνοντας για να φτιάξει ένα ντοκιμαντέρ.
Πρόκειται για την πόλη που είχε δημιουργηθεί το 1970 για να στεγάσει τους εργάτες του Τσέρνομπιλ και ο πληθυσμός της ανερχόταν στους 50.000 κατοίκους. Μετά το τραγικό ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στις 26 Απριλίου του 1986 η πόλη ερήμωσε. Ένας τροχός αφημένος στην τύχη του, σπίτια και εργοστάσια διαλυμένα από το χρόνο, η φύση να έχει επέμβει παντού και τον Κουκ να κάνει βόλτες. Ο σκηνοθέτη με τη βοήθεια ενός drone (ελικοπτεράκι με κάμερα πάνω του), μιας εξελιγμένης φωτογραφικής μηχανής, ενός GoPro και ενός Ουκρανού οδηγού που είχε μαζί του–και ενός μετρητή Γκάιγκερ γ ια τη ραδιενέργεια- κινηματογράφησε εντυπωσιακές εικόνες εγκατάλειψης από την περιοχή.
Ο Βρετανός δημοσίευσε στο προσωπικό του λογαριασμό στο Vimeo το εκπληκτικό βίντεο που έχει τίτλο «Postcards from Pripyat, Chernobyl»- («Καρτ ποστάλ από το Pripyat, του Τσερνομπίλ»), όπου έχει σταματήσει ο χρόνος μετά τη πυρηνική καταστροφή. «Το Τσέρνομπιλ είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επικίνδυνα μέρη που έχω δει», τόνισε ο Κουκ και συμπλήρωσε: «η καταστροφή που συνέβη –όταν ήμουν αγέννητος- επηρέασε τρομακτικά τους ανθρώπους, ακόμα και τους γονείς μου που τότε ζούσαν στην Ιταλία. Δε μπορώ να φανταστώ πόσο τρομακτικό πρέπει να ήταν για τους ντόπιους».
Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες του:
chernaobl2.jpg
chernaobl3.jpg
chernaobl1.jpg
chernaobl4.jpg
arouraios.gr
 
Top