Χειρότερη μνήμη, μικρότερη ταχύτητα σκέψης και συνολικά χειρότερες νοητικές επιδόσεις έχουν οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν σε βάρδιες.
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε νέα γαλλοβρετανική μελέτη, με επικεφαλής τον δρ. Ζαν Κλοντ Μαρκί του Πανεπιστημίου της Τουλούζης,η οποία παρακολούθησε πάνω από 3.000 ανθρώπους, εργαζόμενους ή συνταξιούχους, οι οποίοι για πολλά χρόνια δούλευαν για τουλάχιστον 50 ημέρες του έτους εναλλάξ πρωί - απόγευμα - βράδυ. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε διάφορα νοητικά και μνημονικά τεστ. Η μελέτη κατέληξε σε δύο διαφορετικά συμπεράσματα:
• Όσο περισσότερο χρόνο είχε δουλέψει κανείς σε βάρδιες, τόσο χειρότερες νοητικές επιδόσεις εμφάνιζε σε σχέση με κάποιον που εργάζεται σταθερά τις πρωινές ώρες.
• Οι επιδόσεις κάποιου που είχε εργαστεί πάνω από μια δεκαετία με βάρδιες, αντιστοιχούσαν στις νοητικές - μνημονικές ικανότητες ενός ανθρώπου μεγαλύτερου κατά 6,5 χρόνια.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Occupational and Environmental Medicine" και όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες «Η νοητική έκπτωση που παρατηρήθηκε από τη νέα μελέτη, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις από άποψη ασφάλειας για τα εν λόγω άτομα, αλλά επίσης και για την κοινωνία συνολικά, δεδομένου του μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας σε συνθήκες υψηλού κινδύνου, οι οποίες εκτελούνται τη νύχτα».
Οι αρνητικές επιπτώσεις του εναλλασσόμενου ωραρίου στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ιδιαίτερα εμφανείς μετά από μια δεκαετία εργασίας σε βάρδιες. Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα των επιστημόνων, η κατάσταση της υγείας όσων εργάζονται σε βάρδιες μπορεί να ανατραπεί αρκεί να περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια, αφ’ ότου ο εργαζόμενος σταματήσει να δουλεύει σε βάρδιες.
iatronea.gr