Πρωτοφανή και επικίνδυνη άγνοια για τις επιπτώσεις στην ίδια την ευστάθεια του ασφαλιστικού συστήματος, δείχνουν οι απαιτήσεις της τρόϊκας που προωθεί ουσιαστικά σε λήψη μέτρων στα «τυφλά».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γ. Παππού για το iefimerida.gr, η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η απαίτηση της Τρόικα για κατάργηση εδώ και τώρα του δικαιώματος συνταξιοδότησης πριν από τα 62 έτη. Εάν αυτό το μέτρο εφαρμοζόταν από 1/1/2015, χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, θεωρητικά θα θίγονταν περίπου 250.000 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ, που βρίσκονται μεταξύ 58- 60 ετών εάν πρόκειται για άνδρες και 55- 60 ετών, προκειμένου για εργαζόμενες μητέρες, όλοι με περίπου 35 χρόνια εργασίας.

Θεωρητικά το όφελος για τον Κρατικό Προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 110 εκατ. ευρώ ανά έτος, δηλαδή περίπου 330 εκατ. ευρώ στην τριετία 2015- 2017. Τι επιμένει να αγνοεί, όμως, η Τρόικα; Εάν ψηφιζόταν το συγκεκριμένο μέτρο, από αυτούς τους 250.000 ασφαλισμένους υπολογίζεται ότι οι 150.000 μπορούν να αποχωρήσουν εδώ και τώρα, αφού έχουν υπερώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Και τι θα σήμαινε για τα Ταμεία αυτή η μαζική φυγή; Απώλειες περίπου 1,6 δισ ευρώ!!!!!

Εκδικητική, αν όχι παρανοϊκή, χαρακτηρίζεται και η εμμονή της Τρόικας με το ΕΚΑΣ, το οποίο ως γνωστόν λειτουργεί ως "μαξιλάρι" ασφαλείας για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό που επιμένουν να ζητάνε οι δανειστές είναι να καταργηθεί το επίδομα αυτό με τη σημερινή του μορφή- αφού κατά την άποψη τους δεν αποτελεί σύνταξη- και να ενσωματωθεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όπως τα υπόλοιπα προνοιακά επιδόματα που πρόκειται να πέσουν στον "κουμπαρά" του εγγυημένου εισοδήματος. Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτό; Ότι από τους περίπου 230.000 σημερινούς δικαιούχους, αυτοί που θα συνεχίσουν να το παίρνουν- με την όποια νέα μορφή- θα είναι μετρημένοι στα δάκτυλα!!!
 
Top