Αποκαλύψεις σχετικά με τα ευρήματα του Τύμβου Καστά της Αμφίπολης έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κ. Περιστέρη, κατά τη διάρκεια των επιστημονικών ανακοινώσεων για τις ανασκαφικές εργασίες, στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού.

Σε ό,τι αφορά τον σκελετό του νεκρού, όπως τόνισε η κα Περιστέρη, αυτός βρέθηκε διαταραγμένος από τυμβωρύχους, όπως άλλωστε και ο τάφος.

«Με τα χώματά του τον μεταφέραμε για να μη γίνει καμία ζημιά και για να αποκομίσουν όλη την εικόνα οι ανθρωπολόγοι που θα τον μελετήσουν» συμπλήρωσε η ανασκαφέας, ενώ δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα σχετική φωτογραφία.

Αναφορικά με την ηλικία και το φύλο του νεκρού, ξεκαθάρισε ότι θα τα αποσαφηνίσουν οι ανθρωπολόγοι. Σχετικά με παλαιότερη τοποθέτησή της, σύμφωνα με την οποία ο σκελετός ανήκει σε Μακεδόνα στρατηγό, απάντησε ότι «με ένα λιοντάρι στην κορυφή κι ένα τεράστιο μνημείο είπα ότι θα μπορούσε να είναι στρατηγός. Κανείς δεν έχει τη σιγουριά να πει οτιδήποτε».

Η κα Περιστέρη αποκάλυψε επίσης  ότι έχει βρεθεί μελαμβαφή κεραμική του 4ου αι. π.Χ. ,καθώς και νομίσματα με την απεικόνιση του Αλέξανδρου Γ’ που χρονολογούνται στον 2ο αι.π.Χ., περίοδο των τελευταίων Μακεδόνων βασιλέων.

Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, «διαθέτουμε τόσο υλικό κεραμεικής που δεν ξέρουμε ακόμη τι έχουμε».

«Σίγουρες οι καταστροφές και οι συλήσεις του τάφου»

Όπως αναφέρθηκε, ο χώρος λεηλατήθηκε πριν γίνει η επίχωση του η οποία πραγματοποιήθηκε σύγχρονα με τους τοίχους σφράγισης,  κι αυτό προσδιορίζεται χρονικά κατά την επιστημονική ομάδα στους ρωμαϊκούς χρόνους. «Σίγουρες είναι οι καταστροφές και οι συλήσεις του στους αρχαίους χρόνους καθώς επρόκειτο για ένα μεγαλεπίβολο και επισκέψιμο μνημείο», υπογράμμισε η κα Περιστέρη.

Από δοκάρι η καταστροφή του προσώπου της μιας Καρυάτιδας

Ακόμη υποστήριξε ότι το πρόσωπο της δεξιάς Καρυάτιδας δεν διασώζεται επειδή ένα δοκάρι που βρισκόταν μέσα στην επίχωση έπεσε, αφαιρώντας τα χαρακτηριστικά της γυναικείας μορφής.

Επιπροσθέτως, βρέθηκε αντίβαρο αλλά και πέδιλα έδρασης ρωμαϊκού γερανού, γεγονός που καταδεικνύει ότι χρησιμοποιήθηκε το μηχάνημα από τους ρωμαίους για να αποξηλώσουν το μαρμάρινο υλικό, να το μεταφέρουν και να το επαναχρησιμοποιούν σε άλλα έργα. Βρέθηκαν μάλιστα και ίχνη ράμπας που  υποδηλώνουν χρήση του γερανού.

Οσο για το υλικό, φαίνεται ότι χρησιμοποιείται κατ' επανάληψη μέχρι τον 5ο-6ο αιώνα.

Τέλος, η αρχαιολόγος ρωτήθηκε και για το θέμα της επικοινωνιακής διαχείρισης της ανασκαφής αλλά και για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Η κα Περιστέρη απάντησε ότι το κέρδος του μνημείου απ’ όλα αυτά ήταν ότι σώθηκε από τυχόν αρχαιοκάπηλους αφού η αρχαιοκαπηλία οργιάζει στην περιοχή.

«Οποιοσδήποτε πρωθυπουργός να ήταν, όχι μόνο ο κ. Σαμαράς θα είχε ασχοληθεί. Βοήθησε στο να ληφθούν μέτρα ασφαλείας. Εχουμε φύλαξη με όπλα την νύχτα. Εμείς δεν θα μπορούσαμε να έχουμε τόση ασφάλεια».

Σε διαφορετική περίπτωση όπως πρόσθεσε «πρώτα θα πήγαιναν οι αρχαιοκάπηλοι και μετά εμείς. Νομίζετε ότι φτάνουν λίγοι φύλακες αρχαιοτήτων;  Δεν θα μπορούσαμε  από την αστυνομία να έχουμε τόση προστασία».

Τη συζήτηση συντόνισαν ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, και ο αρχαιολόγος, διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπολίδης, που τόνισαν, όπως και οι μελετητές του μνημείου, ότι από εδώ και πέρα αρχίζει ο δύσκολος δρόμος της έρευνας.
 
Top