Ανακοίνωση σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων εξέδωσε η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), υπενθυμίζοντας ότι η σχετική απαγόρευση των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας λήγει σε λιγότερο από δύο μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, ζητά να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί για όλα τα ακίνητα για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος και σημειώνει: «Επομένως, με εξαίρεση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που αφορά οφειλέτες που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η απουσία προστατευτικού πλαισίου για τους δανειολήπτες θα οδηγήσει χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και επιχειρηματίες στον κίνδυνο να χάσουν τη στέγη τους το 2015».
Ακόμη, υποστηρίζει ότι το σχέδιο για τα δάνεια των επιχειρήσεων είναι αμφίβολο αν θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς για ακόμα μία φορά οι τράπεζες είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τις ρυθμίσεις που θα εφαρμόζονται, ενώ έχει πλήθος ασαφών και προβληματικά διατυπωμένων διατάξεων. Ακόμη, αναφέρει ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας που θα ισχύσει από το 2015, θα έχει αποτελέσματα μόνο αν τροποποιηθεί ώστε α) να περιλαμβάνει και τις οφειλές που έχουν καταγγελθεί, β) να αντιμετωπίζει το ζήτημα των περισσότερων του ενός πιστωτών, γ) να είναι λιγότερο γραφειοκρατικός και δ) να περιλαμβάνει δεσμευτικές διατάξεις σχετικά με τις ρυθμίσεις που θα προτείνουν οι τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΠΟΙΖΩ:
• Αναστολή των πλειστηριασμών όλων των ακινήτων για τα επόμενα τρία έτη.
• Προστασία της κύριας κατοικίας χωρίς προϋποθέσεις και των άλλων ακινήτων μέχρι 200.000 ευρώ.
• Αναπροσαρμογή των στεγαστικών δανείων στις πραγματικές αξίες των ακινήτων και τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, με διαγραφή της διαφοράς που προκύπτει και όχι «παρκάρισμά» της στο μέλλον, αποστερώντας έτσι από το δανειολήπτη το κίνητρο να πληρώνει, αφού θα πρόκειται για μια οφειλή που δε θα τελειώσει ποτέ.
• Δημιουργία μηχανισμού εξατομικευμένης εξέτασης κάθε περίπτωσης οφειλέτη.
• Ανάλογα με την περίπτωση, διαγραφή μέρους του δανείου, μείωση επιτοκίου, επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, «πάγωμα» των δόσεων, άτοκη περίοδος χάριτος.
 
Top