Με τη σιωπηρή συναίνεση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρη Λιντζέρη...
Με τη σιωπηρή συναίνεση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Δημήτρη Λιντζέρη, λοιπόν, ο Μάκης Βορίδης ενέκρινε απευθείας αυξήσεις ύψους από 0,5% έως... 390% στις τιμές περίπου 70 φαρμακευτικών σκευασμάτων, στις οποίες προστίθενται οι τιμές τις οποίες έλαβαν 49 δήθεν νέα πρωτότυπα και 585 δήθεν νέα γενόσημα (αντίγραφα) φαρμακευτικά σκευάσματα, για τα οποία εφαρμόστηκε το γνωστό κόλπο της φαρμακοβιομηχανίας με την αγαστή "συνεργασία" της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας: Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν πρόκειται για νέα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά για νέες, μικρότερες... συσκευασίες παλαιότερων φαρμακευτικών σκευασμάτων!
Με την αγαστή "συνεργασία" της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας, οι νέες, μικρότερες και πιο... ιλουστρασιόν συσκευασίες δεν έλαβαν τις νέες τιμές τους αναλογικά προς τη μείωση του περιεχομένου των εμβαλαγίων τους, αλλά έλαβαν παρατύπως και παρανόμως τους πολύ υψηλότερους "μέσους όρους" των λεγομένων "τριών χαμηλοτέρων τιμών της Ευρώπης", ως νέα προϊόντα...
Συνεπώς, ο υπουργός Υγείας, με τη σιωπηρή συναίνεση του προέδρου του ΕΟΦ, προχώρησε σε μαζικές αυξήσεις στις τιμές περίπου 700 φαρμακευτικών σκευασμάτων, αυξήσεις οι οποίες, σε κάποιες περιπτώσεις, ξεπερνούν ακόμη και το... 300%!
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας και ο Μάκης Βορίδης "αξιοποίησαν" την περίφημη πονηρή διάταξη του νόμου του τέως υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη περί τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων, η οποία προβλέπει ότι "αυξήσεις τιμών απαγορεύονται, εκτός εάν πρόκειται για διορθώσεις (sic)"...
Το σαθρό σύστημα των "τριών χαμηλότερων τιμών"...
Είναι η ώρα να τελειώνουν τα παραμύθια! Πολλή συζήτηση το τελευταίο χρονικό διάστημα για τη χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης ανά φαρμακευτικό σκεύασμα, πολλές οι αμφισβητήσεις σχετικά με την ομάδα των χωρών της Ευρώπης οι οποίες λαμβάνονται ως βάση αναφοράς για να εξαχθεί τελικά η χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης ανά φαρμακευτικό σκεύασμα.
Το σύστημα της... χαμηλότερης τιμής της Ευρώπης, όμως, είναι σαθρό, καθώς ουδείς γνωρίζει πραγματικά ποια είναι η χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης ανά φαρμακευτικό σκεύασμα. Ίσως θα ήταν καλύτερο να αναφερόμαστε εφεξής στη "γνωστή ως χαμηλότερη τιμή της Ευρώπης" για να είμαστε συνεπείς και να σεβόμαστε τα πραγματικά δεδομένα.
Είναι γνωστό τοις πάσι ότι τουλάχιστον τις τιμές στις οποίες αγοράζει το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της Γερμανίας δεν τις γνωρίζει κανείς πέραν των Γερμανών αρμοδίων. Η Γερμανία διαπραγματεύεται τις τιμές ανά σκεύασμα και δεν αναρτά πουθενά ούτε δημοσιοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο τις τιμές στις οποίες το ασφαλιστικό της σύστημα αγοράζει τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ποιος θα μας εμποδίσει τεκμηριωμένα, λοιπόν, να πιθανολογήσουμε ότι οι χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης ανά φαρμακευτικό σκεύασμα βρίσκονται στη Γερμανία;
Το μόνο το οποίο αποδεικνύει όλη η περίφημη συζήτηση περί της... χαμηλότερης τιμής της Ευρώπης ανά φαρμακευτικό σκεύασμα είναι η επείγουσα ανάγκη η Ελλάδα να αποχωρήσει όσο γρηγορότερα μπορεί από αυτό το λίαν προβληματικό και διάτρητο σύστημα τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
ΑΥΓΗ