Το συνολικό πακέτο θέσεων της Αθήνας αναμένουν στο ΔΝΤ για να ορίσουν ακριβή χρόνο επιστροφής της Τρόικας.Επισφαλής η έξοδος στις αγορές λέει ο Τζ. Ράις.



«Δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ημερομηνία άφιξης της τρόικας στην Ελλάδα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις και συνέδεσε το χρονοδιάγραμμα της επιστροφής με την ταχύτητα με την οποία η Αθήνα θα παρουσιάσει το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» (full set policy proposals) που της έχει ζητηθεί.



Ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων ερωτηθείς για την προληπτική γραμμή στήριξης δήλωσε «ίσως να είναι η καλύτερη η οδός για την Ελλάδα, καθώς απέχει ακόμη από τηναποκλειστική χρηματοδότησή τις από τις αγορές».





Η προληπτική γραμμή στήριξης ίσως είναι η καλύτερη οδός για την Ελλάδα καθώς η πρόσβασή της στις αγορές εξακολουθεί να είναι επισφαλής όπως απέδειξε η πρόσφατη αύξηση των spreads



Πάντως, απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε «η πρόσβασή της ( στις αγορές) εξακολουθεί να είναιεπισφαλής, όπως απέδειξε η πρόσφατη αύξηση των spreads» και εκτίμησε ότι αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα «θα ήταν σε μια καλύτερη θέση, αν είχε προληπτική στήριξη».



«Αυτό είναι κάτι που η Ελλάδα θα αποφασίσει» είπε ο Ράις, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει εάν θα ήταν καλύτερο η χώρα να απευθυνθεί για προληπτική χρηματοδότηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.



«Η προληπτική στήριξη θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές» τόνισε.



Ο κ. Ράις αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης κατά την Ετήσια Σύνοδο του Ταμείου αλλά αρνήθηκε να απαντήσει αν τότε ο Γκίκας Χαρδούβελης είχε μεταφέρειαίτημα πρόωρης διακοπής του προγράμματος.



«Στη συνάντηση αυτή η γενική διευθύντρια επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για τη σημαντική βελτίωση στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις ενθάρρυνε να εφαρμόσουν αποφασιστικά τις βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Ακόμη, επανέλαβε τη δέσμευση του Ταμείου για την υποστήριξη της Ελλάδα στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά ο Ράις αλλά αρνήθηκε να μεταφέρει όπως είπε το «περιεχόμενο ιδιωτικών συναντήσεων»





Αναμένουμε το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής της κυβέρνησης προκειμένου να προσδιοριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιστροφής της Τρόικας



Ερωτηθείς εκ νέου αν η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα προσδιορίζεται κοντά στις 8 Νοεμβρίου, υπογράμμισε πως σε αυτό το στάδιο το ΔΝΤ και οι άλλοι εταίροι της Ελλάδας αναμένουν «το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» της κυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορίσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα επιστροφής τους στην ελληνική πρωτεύουσα.



Όταν μάλιστα δέχθηκε διευκρινιστική ερώτηση για το πότε θα σταλούν στην τρόικα οι ελληνικές θέσεις, αρκέσθηκε να απαντήσει πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.



Σε ερώτηση εάν στην μετά – μνημόνιο εποχή το ΔΝΤ θα παρέχει τεχνική στήριξη σε Ελλάδα και Ευρωζώνη, ο Ράις είπε πως κι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι ελληνικές Αρχές.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Η Τρόικα θα έρθει το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου



Εν τω μεταξύ πηγές του Υπουργείου Οικονομικών δήλωναν νωρίτερα την Πέμπτη πως οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου διαψεύδοντας έτσι ότι υπάρχει εμπλοκή.



Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εντός των ημερών θα ολοκληρωθούν και οι ελληνικές θέσεις, και εν συνεχεία θα ενημερωθεί το ΔΝΤ για να καθοριστεί με ακρίβεια η ημερομηνία επιστροφής της Τρόικας.





Πηγές του ΥΠΟΙΚ δήλωναν πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου

Η επικείμενη διαπραγμάτευσης με την Τρόικα ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου όπου μετείχε για ένα διώρο και ο υπουργός Οικονομικών και τους ενημέρωσε και για τις συζητήσεις που είχε στο Βερολίνο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.



Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το τέλος της συνάντησης στο Μαξίμου δήλωσε σχετικά «οι θέσεις μας είναι διαμορφωμένες» και εκτίμησε πως η Τρόικα θα έρθει στην Αθήνα το ταχύτερο.





πηγη









 
Top