Like σημαίνει μου αρέσει. Αυτό το ξέρει -τρόπος του λέγειν- και η γιαγιά σου. Όμως το like δεν είναι μια απλή έννοια, είναι ένα σύμβολο, μια πανανθρώπινη έννοια, ένας κώδικας συμπεριφοράς στο Internet. Και η γνώση των basic αγγλικών σου δεν αρκούν για να συλλάβεις όλες τις έννοιες που μπορεί να λάβει. Δες τι σημαίνει ένα like στο Facebook, ανάλογα με το context: δηλαδή ποιος το λέει, σε ποιον, για ποιο λόγο και συνοδεύομενο από ποιο comment.
Διάφορες σημασίες του like:
«Μου αρέσει»
Τα πράγματα είναι απλά, σε πρώτο επίπεδο. Μου αρέσει αυτό το άρθρο. Μου αρέσει η ατάκα σου. Μου αρέσει η φωτογραφία που ανέβασες. Μου αρέσει το τραγούδι που ακούς. Σε επικροτώ, σου σφίγγω το χέρι και αν ήταν και αξιομνημόνευτο αυτό που ανέβαζες θα το έκανα και share.
«Ναι» ή «ok»
Παράδειγμα βγαλμένο από τη ζωή: «Θα έρθεις το Σαββατοκύριακο;», γράφεις comment στη φίλη σου κάτω από τη φωτογραφία της. Δεν απαντάει, κάνει like. Τι σημαίνει; Ναι, θα έρθει, να την περιμένεις και να στρώσεις κόκκινο χαλί. Βαριέται να το πει, γι΄ αυτό κάνει like.
«Σε γουστάρω»
«Γιούπιιιιι! Μου έκανε like σε όλες τις φωτογραφίες! Του έκανα κι εγώ και μετά μου έστειλε inbox. Μιλούσαμε μέχρι το πρωί…». Έτσι αρχίζουν τα μισά ειδύλλια μεταξύ απλών γνωστών μέσω Facebook. Λειτουργεί και αντίθετα: «Μην του κάνεις like, έχει κοπέλα».
«Υπάρχω»
Η τεχνική του αντικοινωνικού: Αυτοποιημένα likes σε όποιον φίλο σου στο Facebook ανέβασε κάτι και πέρασε στο timeline του. Βαριέσαι να κοινωνικοποιηθείς και να πιάσεις κουβέντα, γι΄ αυτό παίρνεις σβάρνα τα posts και κάνεις likes. Οικογένειες, pets, διακοπές, cocktails, όλα αξίζουν ένα like, γιατί είναι ο πιο εύκολος τρόπος να κρατήσεις επαφή με τον ελάχιστο κόπο. Καίγοντας 1,4 θερμίδες (= ένα κλικ στον υπολογιστή).
«Το διάβασα και συμπονώ, αλλά το Facebook δεν έχει dislike»
Αφορά όλες τις αρνητικές, δυσάρεστες, λυπητερές ή ενοχλητικές ανακοινώσεις στις οποίες δεν ξέρεις πώς να αντιδράσεις. Συνήθως αφήνεις comment σε αυτή την περίπτωση, αλλά κάποιοι κάμμενοι κάνουν like. Μην τους παρεξηγείς, έχουμε μεταφέρει το αίτημα για ύπαρξη dislike στον Zuckerberg.
«Πώς είσαι έτσι;»
Κοινώς το κοροϊδευτικό like. Θα μπορούσες να γράψεις «Άσε μας κουκλίτσα μου», αντί να κάνεις like. Είναι μπάζα που ποζάρουν, τσουπωτές που επιδεικνύουν τα πάχη τους, τα κάλλη τους, κλαρινογαμπροί που δεν ξέρεις γιατί είναι φίλοι σου, παλιές συμμαθήτριες που παντρεύτηκαν στα 18. Τους κάνεις like, μετά κάνεις screenshot και τους στέλνεις στους φίλους σου για να τους κοροϊδέψετε παρέα. Είσαι κακός άνθρωπος. Ενίοτε τους κάνεις και comment. «Πού είσαι μανάρα μου;», «Ζαργάνα μου!», «Παίδαρος!» κι άλλα τέτοια που πιστεύουν και λένε στους μίζερους φίλους τους «κοίταξε πόσα likes και κολακευτικά σχόλια μάζεψα».
πηγη ipop.gr
 
Top