Η αντίληψη ότι οι προσβολές για το σωματικό βάρος μπορούν να εξαναγκάσουν τους παχύσαρκους να κάνουν δίαιτα είναι απολύτως λανθασμένη, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 3.000 εθελοντές διαπίστωσαν πως η τακτική αυτή όχι μόνο δεν αποδίδει, αλλά κάνει τους παχύσαρκους να τρώνε ακόμα περισσότερο, με συνέπεια να παχαίνουν κι άλλο.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Obesity», εξέτασε στοιχεία μιας τετραετίας. Οι εθελοντές είχαν ηλικία άνω των 50 ετών και το σωματικό βάρος τους κυμαινόταν από φυσιολογικό έως πάρα πολύ αυξημένο.

Οι επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) που πραγματοποίησαν τη μελέτη, παρακολούθησαν επί μία τετραετία τους εθελοντές τους, ζητώντας τους να αναφέρουν κάθε προσβολή και εις βάρος τους αδικία και διάκριση (λ.χ. ειρωνικά σχόλια, συμπεριφορά με ασέβεια, κακή εξυπηρέτηση στα καταστήματα) που πίστευαν ότι γινόταν εξαιτίας του σωματικού βάρους τους.

Συνολικά, ένας στους 20 εθελοντές ανέφερε πως ήταν θύμα τέτοιων κακοηθών συμπεριφορών, αλλά η αντίστοιχη αναλογία στους εθελοντές που ήταν νοσογόνα παχύσαρκοι (είχαν τουλάχιστον 30-40 κιλά περισσότερα από το φυσιολογικό) ήταν ένας στους τρεις.

Άντρες και γυναίκες ανέφεραν παρόμοια επίπεδα κακόβουλων συμπεριφορών και σχολίων εξαιτίας του βάρους τους.

Όταν, οι ερευνητές εξέτασαν το σωματικό βάρος των εθελοντών, διαπίστωσαν πως είχε αυξηθεί στην ομάδα όσων έπεφταν θύματα διακρίσεων, αδικιών και προσβολών λόγω των κιλών τους.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις διακρίσεις και την κακή συμπεριφορά απέναντι στους ανθρώπους εξαιτίας του βάρους τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάρα Τζάκσον, από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του UCL.

«Όσοι πιστεύουν ότι με τις προσβολές θα ωθήσουν έναν παχύσαρκο να αδυνατίσει, κάνουν μεγάλο λάθος. Όπως η δική μας, έτσι και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι συμπεριφορές ευνοούν την αύξηση και όχι την απώλεια βάρους», πρόσθεσε.

«Οι προσβολές και οι διακρίσεις αποτελούν τμήμα του προβλήματος της παχυσαρκίας και όχι τη λύση του», συνηγόρησε η δρ Τζέιν Ουάρντλ, καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας και διευθύντρια της Μονάδας Συμπεριφορών Υγείας στο UCL.

Και κατέληξε: «Όλοι, συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, πρέπει να πάψουν να κατηγορούν και να προσβάλλουν τους ανθρώπους για το βάρος τους και να αρχίσουν να τους ενθαρρύνουν να αδυνατίσουν, προσφέροντάς τους την κατάλληλη θεραπεία όταν αυτό είναι επιθυμητό από εκείνους».
 tanea.gr
 
Top