Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να σώσουν τις ζωές χιλιάδων καπνιστών, και οι πρόσφατες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την επιβολή περιορισμών στη χρήση τους είναι «γελοίες» και «πουριτανικές», υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες.

Η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Addiction, ουσιαστικά απαντά σε έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ο ΠΟΥ, με την οποία προειδοποιούσε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να ενθαρρύνει τους νέους να αρχίσουν το κάπνισμα κανονικών τσιγάρων. Ζητούσε επίσης την απαγόρευση της χρήσης των συσκευών σε κλειστούς χώρους λόγω της εκπομπής νικοτίνης και άλλων τοξινών.

Κορυφαίοι βρετανοί ειδικοί σε τρία ερευνητικά ιδρύματα αναφέρουν τώρα ότι οι συστάσεις του ΠΟΥ είναι παραπλανητικές. Διαβεβαιώνουν ότι οι συγκεντρώσεις τοξινών στον ατμό του ηλεκτρονικού τσιγάρο είναι τουλάχιστον 20 φορές μικρότερες από ό,τι στον καπνό του τσιγάρου.

Και υπολογίζουν ότι 6.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποτρέπονται κάθε χρόνο για κάθε εκατομμύριο καπνιστών που υιοθετούν τη νέα τεχνολογία.

Όσον αφορά την προειδοποίηση για ενθάρρυνση του καπνίσματος, επισημαίνουν ότι λιγότερο από 1% των παιδιών που δεν καπνίζουν έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο.
πηγη 
 
Top