Με κοινή γραμμή άμυνας στις απαιτήσεις της τρόικας η ελληνική πλευρά. Επισημαίνουν τον κίνδυνο να δοκιμαστούν οι αντοχές της κυβέρνησης
Με τα εργασιακά να παραμένουν το μεγάλο "αγκάθι" της διαπραγμάτευσης, η ελληνική αντιπροσωπεία εισέρχεται στην τελική ευθεία των συζητήσεων με την τρόικα.
Όσον αφορά το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή τις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε με κοινή γραμμή... άμυνας στις απαιτήσεις της τρόικας, με τους κ. Χρ. Λαζαρίδη και Στ. Παπασταύρου να αναδεικνύουν όχι μόνον την πραγματικότητα της αγοράς, αλλά και τον κίνδυνο να δοκιμαστούν οι πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης.
Ως προς τις απολύσεις στο Δημόσιο, η τρόικα επεσήμανε υστερήσεις, ωστόσο είναι σαφές ότι η αξιολόγηση δεν θα κριθεί από το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ η τριμερής εμφανίστηκε να δηλώνει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του αρμόδιου υπουργού.
Στο ζήτημα του ΕΝΦΙΑ, όπου αναμένονται οι διορθώσεις της κυβέρνησης, ζητήθηκε περαιτέρω τεκμηρίωση ότι δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω ο εισπρακτικός στόχος των 2,7 δισ. ευρώ, θέση που επαναλήφθηκε και ως προς το ζήτημα των πλειστηριασμών και του εάν αυτοί θα εκκινούν από το 1/3 της αντικειμενικής αξίας, όπως ζητάει η τρόικα, ή από τα 2/3 όπως επιμένει η ελληνική πλευρά.
Η δεύτερη μέρα των συζητήσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων της τρόικας ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στο Παρίσι, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο να δηλώνει ότι «είχαμε άλλη μία μέρα παραγωγικών συζητήσεων με τους υπουργούς. Ελπίζουμε να προχωρήσουμε με την πλήρη αξιολόγηση στην Αθήνα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου».
Μαραθώνιες συζητήσεις
Οι συζητήσεις των τεσσάρων υπουργών (διαδοχικά Δένδιας, Αθανασίου, Βρούτσης, Μητσοτάκης) διήρκεσαν περίπου δώδεκα ώρες, με τον κάθε ένα να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της τρόικας. Σε όλες τις συναντήσεις, το «παρών» έδωσαν οι Γκ. Χαρδούβελης, Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου.
Πρώτος στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας. Το βασικό θέμα ήταν αυτό των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δένδιας παρουσίασε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, με την τρόικα να τα βρίσκει προς τη σωστή κατεύθυνση, χωρίς όμως να δίνει το τελικό «πράσινο φως». Το θέμα της παράτασης στην απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας δεν τέθηκε χθες.
Δεύτερος στη σειρά ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, παρουσίασε αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, αλλά και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είχε την πιο «βαριά» ατζέντα από τους τέσσερις υπουργούς. Στη συζήτηση με τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, εκτός των απολύσεων, τέθηκε επίσης το θέμα των μη μισθολογικών παροχών στον δημόσιο τομέα, το οποίο είναι και μέσα στις υποχρεώσεις - ορόσημα για τον Σεπτέμβριο.
Σήμερα αναμένεται να ανοίξει το ζήτημα των φοροελαφρύνσεων, με την ελληνική πλευρά να εστιάζει σε δύο μέτωπα, του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και της αύξησης των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από την κατάληξη των συζητήσεων αναμένεται να καθοριστεί και περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Σαμαρά στα εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σάββατο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ενώ, σε λογική λιτότητας και αποφυγής προκλήσεων, έχουν προσκληθεί μόνον οι βουλευτές της Βορείου Ελλάδος.
Πηγή: Καθημερινή
http://i-secret.blogspot.com/