Του Γιώργου Δελαστίκ
Πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε από την ίδια την Κομισιόν ότι οι μέσες ετήσιες αποδοχές του Ελληνα απασχολούμενου (όσων δηλαδή Ελλήνων εξακολουθούν να έχουν οποιαδήποτε δουλειά ακόμη) είναι... τρεις φορές μικρότερες από εκείνες των εργαζομένων του Λουξεμβούργου; Βάσει των
στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ελληνες εργαζόμενοι κερδίζουν 21.930 ευρώ τον χρόνο, ενώ οι Λουξεμβουργιανοί παίρνουν 61.182 ευρώ! Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή η διαφορά. Οι Ελληνες κερδίζουν δηλαδή το... 36% των αποδοχών των κατοίκων του Μεγάλου Δουκάτου, οι οποίοι έχουν τους υψηλότερους μισθούς σε ολόκληρη την ΕΕ και έρχονται πρώτοι στις αποδοχές και από τις 28 χώρες.
Εύκολα μπορεί να σκεφτεί κανείς όμως ότι το μικροσκοπικό Μέγα Δουκάτο με το μόλις μισό εκατομμύριο κατοίκους αποτελεί εξαίρεση στους κόλπους της ΕΕ λόγω του υπερανεπτυγμένου τραπεζικού του τομέα και της συγκέντρωσης πολλών υπηρεσιών της ΕΕ στο έδαφός του, οπότε πιθανόν οι δύο αυτοί παράγοντες να απογειώνουν τεχνητά τις αποδοχές των απασχολουμένων. Λογική η σκέψη, αλλά ελάχιστη επίπτωση έχει στην πράξη.
Ελάχιστα θα παρηγορηθούν οι Ελληνες αν συγκριθούν όχι με το μισό εκατομμύριο Λουξεμβούργιους, αλλά με τα 16,8 εκατομμύρια Ολλανδούς ή με τα 10,5 εκατομμύρια Βέλγους ή με τα 8,3 εκατομμύρια Αυστριακούς. Το 36% των αποδοχών μας σε σχέση με τους Λουξεμβούργιους «βελτιώνεται» σε... 39% έναντι των Ολλανδών, οι οποίοι έχουν μέσες ετήσιες αποδοχές 55.275 ευρώ ανά απασχολούμενο. Κερδίζουμε το 41% των αποδοχών των Βέλγων (53.240 ευρώ) ή το 42% των αποδοχών των Αυστριακών (51.874 ευρώ).
Με άλλα λόγια, όλοι αυτοί έχουν δυόμισι φορές περισσότερες αποδοχές από τους Ελληνες! Και να ήταν μόνο αυτοί! Χοντρικά, δυόμισι φορές περισσότερες αποδοχές από τους Ελληνες έχουν και οι Δανοί (53.393 ευρώ), οι Σουηδοί (50.397), οι Γάλλοι (49.256), ακόμη και οι Φινλανδοί (46.888). Διπλάσιες περίπου αποδοχές έχουν οι Ιρλανδοί (44.377), οι Βρετανοί (41.582), οι Ιταλοί (40.286), οι Γερμανοί (38.964). Ακόμη και οι Ισπανοί, με τους οποίους επί δεκαετίες κονταροχτυπιόμασταν στη φτώχεια, έχουν αποδοχές κατά τα δύο τρίτα μεγαλύτερες από τις δικές μας - 34.584 έναντι 21.930 ευρώ! Πάλι στον πάτο της παλιάς ΕΕ των «15» δηλαδή η Ελλάδα; Δυστυχώς, πρέπει με διακριτικότητα να σας πληροφορήσουμε ότι στην ΕΕ των «15» η Ελλάδα καταλαμβάνει την... 16η θέση!!!
Αυτό οφείλεται στο ότι μετά τις 13 προαναφερθείσες χώρες της παλιάς ΕΕ των «15», παρεισέφρησαν στην κατάταξη πριν από την Ελλάδα η Σλοβενία (με 24.472 ευρώ μέσες ετήσιες αποδοχές) και η Κύπρος (22.740 ευρώ). Αμέσως μετά τη χώρα μας βρίσκεται η Μάλτα (21.050 ευρώ) και στη 18η θέση η πάντα τελευταία στην ΕΕ των «15» Πορτογαλία, με αποδοχές 20.430 ευρώ.
Από εκεί και κάτω αρχίζει το αβυσσαλέο βάραθρο των χωρών του αλήστου μνήμης «υπαρκτού σοσιαλισμού» που μετά τις καταρρεύσεις των καθεστώτων τους εντάχθηκαν στην ΕΕ, το 2004 οι περισσότερες και το 2007 και πέρυσι οι τελευταίες. Και τις δέκα (!) τελευταίες θέσεις στις ετήσιες αποδοχές των απασχολουμένων καταλαμβάνουν οι δέκα πρώην σοσιαλιστικές χώρες που εντάχθηκαν στην ΕΕ! Επικεφαλής, στη θέση 19, η Κροατία με 17.478 ευρώ. Τελευταίες, στις θέσεις 27 και 28 βρίσκονται πάλι βαλκανικές χώρες - η Ρουμανία με 7.853 ευρώ και η Βουλγαρία με 6.673. Χαίρε βάθος αμέτρητον! Οι δυστυχείς Βούλγαροι και Ρουμάνοι έχουν μόλις το... 11% και το 13% των Λουξεμβούργιων αναφορικά με τις αποδοχές! Εχουν το ένα τρίτο μόλις ακόμη και των αποδοχών των Ελλήνων!
Ας μη βιαστούμε όμως να παρηγορηθούμε. Αυτά τα βαλκανικά φαντάσματα που κινούνται στη ζώνη του λυκόφωτος της ΕΕ, συνιστούν και μια προειδοποίηση προς τους Ελληνες ότι στο «βαρέλι» των κρατών της ΕΕ δεν υπάρχει πάτος! Οι αυταπάτες που έχουν πολλοί Ελληνες του τύπου «μα δεν μπορεί να μας σπρώξουν οι Ευρωπαίοι ακόμη πιο κάτω», αποδεικνύονται εντελώς αβάσιμες από τα στοιχεία που παραθέσαμε. Οι αποδοχές μας μπορούν να μειωθούν απεριόριστα, το βιοτικό μας επίπεδο να κατακρημνιστεί στα Τάρταρα, χωρίς κανένας Ευρωπαίος να ανησυχήσει. Την ευημερία δεν μας τη χαρίζει κανένας, μόνοι μας την κατακτούμε.
Πηγή: ethnos.gr