Όλοι μας επιδιώκουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη μακροζωία και την υψηλότερη δυνατή ποιότητα ζωής. Αν και η μοντέρνα ιατρική επιστήμη έχει επιτύχει την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, το κόστος αυτού του επιτεύγματος οδηγεί όμως συχνά σε σημαντικά χαμηλότερη ποιότητα ζωής.
Ακολουθούν πέντε απλές αλλά πολύ αποτελεσματικές συμβουλές ώστε να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής έως τα βαθιά μας γεράματα.
Βελτιώστε την διατροφή σας
Ένα πρότυπο υγιεινής διατροφής αποτελεί ένα από τα πρωταρχικά στοιχεία μιας μακράς και υγιούς ζωής. Βέβαια, εξαιτίας των μολυσμένων τροφίμων και της πολλαπλότητας των διαθέσιμων τροφίμων χαμηλής θρεπτικής αξίας, ο στόχος αυτός καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολος.
Η επιλογή βιολογικών τροφίμων ή «whole foods» αποτελεί μία άριστη λύση. Τα βιολογικά τρόφιμα που είναι φρέσκα, καθαρά και που καταναλώνονται με όσο το δυνατόν μικρότερη επεξεργασία/μαγείρεμα (σ.σ. pentapostagma.gr – σχεδόν ωμά) θα συντελέσουν εν πολλοίς στην βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Παραδείγματα μερικών αντίστοιχων βιολογικών τροφίμων περιλαμβάνουν:
- Μία ευρεία γκάμα διαφορετικών χρωματιστών λαχανικών και φρούτων (εισαγωγή χρώματος στη διατροφή μας)
- Λαχανικά και κεφίρ που έχουν υποστεί ζύμωση
- Ανεπεξέργαστοι και φυτρωμένοι σπόροι
- Ωμοί φυτρωμένοι ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια
- Βόειο κρέας που τρέφεται με χορταρικά, βιολογικό κοτόπουλο και ωμά γαλακτοκομικά
Ο κανόνας που θα πρέπει να ακολουθείται εν γένει είναι να επιλέγετε τρόφιμα που θα είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, βιολογικά, μη-επεξεργασμένα και με λιγότερο δυνατό μαγείρεμα (μαγείρεμα κυρίως σε περιπτώσεις που υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία). Αν ακολουθήσετε αυτόν τον κανόνα θα παρέχετε στον οργανισμό σας πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων ενζύμων και προβιοτικών.
Μειώστε το άγχος
Εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι περίπου το 70% έως και 80% όλων των επισκέψεων των ασθενών στους γιατρούς οφείλονται σε προβλήματα που σχετίζονται με το άγχος.
Τα ο άγχος αποτελεί μία σοβαρότατη πηγή προβλημάτων υγείας, που μειώνει σημαντικά το επίπεδο της ποιότητας ζωής.
Το στρες μπορεί να απορρυθμίσει όλα τα συστήματα του οργανισμού, γεγονός που οδηγεί σε πολλές από τις ασθένειες του σύγχρονου κόσμου. Το άγχος οφείλεται εν πολλοίς για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για τις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, του δέρματος, του νευρολογικού συστήματος, καθώς και με συναισθηματικές διαταραχές.
Αποτοξινώστε τον οργανισμό σας
Η αποτοξίνωση αποτελεί τον φυσικό τρόπο του οργανισμού για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Εάν ο οργανισμός δεν αποβάλλει τις τοξίνες, και υπάρξει υπερσυσσώρευση τότε επιταχύνεται η διαδικασία της γήρανσης και ζημιώνεται σημαντικά η λειτουργία του ανοσοποιητικού και του ορμονικού συστήματος, που αφήνει τον οργανισμό ευάλωτο σε ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας/την ηλικία.
Οι πολύ μεγάλες ποσότητες χημικών στοιχείων στα τρόφιμα που καταναλώνουμε, στο νερό, την ατμόσφαιρα και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας έχουν μειώσει τις άμυνες μας απέναντι στις νόσους και έχουν αδρανοποιήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Βελτιώστε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας κατά του καρκίνου καθώς και κατά μίας ευρείας «γκάμας» βακτηριακών, ιικών και μυκητιακών λοιμώξεων.
Με την γήρανση η λειτουργία του ανοσοποιητικού εξασθενεί αφήνοντας τον οργανισμό ευάλωτο σε ασθένειες που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία.
Εξισορροπήστε τις ορμόνες σας
Οι ορμόνες που σχετίζονται με τη γήρανση συμπεριλαμβάνουν την τεστοστερόνη, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη όπως και την μελατονίνη, την αυξητική ορμόνη, την κορτιζόλη και την DHEA. Όταν υπάρχει ανισορροπία στα επίπεδα των συγκεκριμένων ορμονών τότε μπορεί να υπάρξει μία πλειάδα προβλημάτων για τον οργανισμό που είναι κρίσιμης σημασίας για τις ζωτικές λειτουργίες που είναι γνωστό ότι επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.
pentapostagma.gr