Στο έλεος του θεού αφήνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας τους άπορους ασθενείς με βιβλιάρια Πρόνοιας, όπως καταγγέλλουν τα μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Βύρωνα (ΚΙΦΒ).

Στα κρατικά νοσοκομεία οι ασθενείς αυτής της κατηγορίας βρίσκονται κυριολεκτικά υπό διωγμό, αφού όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα αρνούνται να τους χορηγήσουν φάρμακα και τους στέλνουν στο σπίτι τους άρρωστους χωρίς καμία περίθαλψη.

Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι έχουν βιβλιάριο Πρόνοιας έχουν δικαίωμα να γράφουν τα φάρμακα που συνιστούν οι γιατροί στα κρατικά νοσοκομεία και να τα προμηθεύονται αποκλειστικά από αυτά, χωρίς καμιά πληρωμή.

Ωστόσο, το κράτος επιστρατεύεται διάφορες δικαιολογίες για να μην τους γράψει τα φάρμακα που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή τους.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του ασθενούς Ι.Σαραντόπουλου, στον οποίο το Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ αρνήθηκε να χορηγήσει τα φάρμακα KEPPRA και VIMPAT, που του είχε γράψει ο διευθυντής του νευροχειρουργικού τμήματος του ΕΛΠΙΣ κ. Τσακίρης.

Ο αρμόδιος του νοσοκομειακού φαρμακείου είπε στον άρρωστο ότι αυτά τα φάρμακα «δεν τα φέρνουμε», σφράγισε το βιβλιάριο του κ.Σαραντόπουλου με την ένδειξη «Στερείται» και τον έδιωξε.

Το πιο τραγελαφικό στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι πρόκειται για αντιεπιληπτικά φάρμακα, τα οποία ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει αυστηρά στην ώρα τους για να μην υποτροπιάσει η υγεία του και πάθει επιληπτική κρίση.

Παρόλαυτα, οι ιθύνοντες αδιαφόρησαν για την κρισιμότητα της κατάστασής του και τον έδιωξαν κακήν κακώς, τιμωρώντας τον έτσι, επειδή δεν είχε χρήματα να τα αγοράσει μόνος του.

Δυο ημέρες αργότερα, αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε στο φαρμακείο του νοσοκομείο «Λαϊκό». Ο κ. Γιώργος Βλαχάκης, ο οποίος πάσχει από βρογχίτιδα και άσθμα, με το βιβλιάριο Πρόνοιας ανά χείρας ζήτησε το φάρμακο singulair 10 mg, το οποίο τελικά δεν έλαβε ποτέ αφού οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου ισχυρίστηκαν ότι δεν το είχαν διαθέσιμο.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει το ΚΙΦΒ, ο αρμόδιος φαρμακοποιός του «ΛΑΪΚΟΥ» αντί να δεσμευτεί και να ορίσει συγκεκριμένη μέρα χορήγησης του φαρμάκου, διέγραψε αυθαίρετα το φάρμακο από την συνταγή και στην συνέχεια του έδωσε το τηλέφωνό του και του είπε να του τηλεφωνήσει για το singulair.

Τα συγκεκριμένα παραδείγματα είναι ενδεικτικά της αντιμετώπισης που τυγχάνουν χιλιάδες άποροι ασθενείς από το διαλυμένο εθνικό σύστημα υγείας της μνημονιακή Ελλάδας.

Εξίσου σοβαρές είναι οι καταγγελίες για πολλά ακόμη κρατικά νοσοκομεία, όπως ο Ευαγγελισμός, το Ιπποκράτειο Αθήνας, το «Γεννηματάς», το Αιγινήτειο, το Κρατικό Νικαίας κ.ά., όπου έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχα φαινόμενα, με άρνηση χορήγησης είτε μέρους είτε του συνόλου των φαρμάκων που έχουν συνταγογραφηθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλιάριο Πρόνοιας αποτελεί τεκμήριο απόλυτης φτώχειας καθώς χορηγείται μόνο σε αυτούς που δεν έχουν κανένα άλλον πόρο διαβίωσης. Ακόμα και για τους άπορους, που έχουν δικό τους σπίτι στο οποίο διαμένουν οι ίδιοι, ο νόμος απαγορεύει την χορήγηση βιβλιάριου Πρόνοιας. Το ίδιο ισχύει και αν κάποιος έχει σπίτι στο χωριό -κληρονομιά των γονιών του- και ας είναι μισογκρεμισμένο.

Εξάλλου, οι συνταγές εκδίδονται από τους γιατρούς του νοσοκομείου, το οποίο υποχρεούται να δώσει τα φάρμακα. Κατά τεκμήριο, ο ασθενής δεν μπορεί να αναζητήσει σε άλλο νοσοκομείο τα φάρμακά του. Το νοσοκομείο στο οποίο εκδόθηκε η συνταγή πρέπει το ίδιο να χορηγήσει και τα φάρμακα. Δηλαδή, ο πάσχων δεν μπορεί να τα προμηθευτεί δωρεάν από οποιαδήποτε άλλη πηγή και συνεπώς εάν το υπόχρεο νοσοκομείο αρνείται να δώσει τα φάρμακα, τότε μπορεί να απειληθεί άμεσα η υγεία του ακόμα και η ίδια η ζωή του.
reportazpress.gr
 
Top