«Έσπασε» το άβατο των τιτλοποιημένων δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και ανοίγει ο δρόμος για τους 24.400 δανειολήπτες που έχουν...
εγκλωβιστεί από την πώληση των δανείων τους που έκανε το ΤΠΔ (χωρίς να ερωτηθούν) σε αλλοδαπές τράπεζες, και επενδυτικούς οίκους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» (Ν. 3869/2010).
Με προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδίκη Πειραιά Νικολάου Κόντου, διατάσσεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να μειώσει τη δόση δανείου στα 120 ευρώ -από τα 530,20 ευρώ- που παρεκρατείτο μέχρι τώρα σε τιτλοποιημένο δάνειο συνταξιούχου απόστρατου αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού. Ο ένστολος συνταξιούχος, με δύο παιδιά, είχε λάβει από το ΤΠΔ ένα στεγαστικό και ένα επισκευαστικό δάνειο συνολικού ποσού 90.000 ευρώ. Το στεγαστικό δάνειο το 2006 τιτλοποίηθηκε χωρίς εκείνος να ενημερωθεί ποτέ από το ΤΠΔ.
Με τη μνημονιακή πολιτική και την παρατεταμένη οικονομική κρίση ο συνταξιούχος περιήλθε σε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών του υποχρεώσεων. Έτσι, ζήτησε από το ΤΠΔ κάποια διευκόλυνση προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, καθώς είχε μειωθεί αισθητά η σύνταξή του. Δηλαδή, ζήτησε ο συνταξιούχος παράταση της δανειακής του σύμβασης προκειμένου να μειωθεί η μηνιαία δόσης ή να γίνει κάποιο «κούρεμα» ή οποία οικονομική διευκόλυνση μπορούσε να κάνει το Ταμείο ή ακόμη ζήτησε και εξωδικαστική επίλυση.
Όμως, από το ΤΠΔ δεν βρήκε καμία ανταπόκριση, καθώς επικαλείτο ότι έχει γίνει τιτλοποίηση του δανείου. Έτσι, ο συνταξιούχος για να σωθεί κατέφυγε στους δικηγόρους Δημήτρη Αβραάμ και Χρυσάνθη Ντέμου-Παππά. Οι δύο δικηγόροι έκαναν αίτηση υπαγωγής του συνταξιούχου στο «νόμο Κατσέλη» και το Ειρηνοδικείο Πειραιά αφού απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς του ΤΠΔ εξέδωσε προσωρινή διαταγή υπέρ του συνταξιούχου. Με την προσωρινή διαταγή του κ. Κόντου υποχρεώνεται το ΤΠΔ να άρει πλήρως την παρακράτηση του ποσού των 530,20 ευρώ που έκανε από τη σύνταξή του και υποχρεώνει παράλληλα τον ένστολο να καταβάλει μέσα στο πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο ΤΠΔ το ποσό των 120 ευρώ.
Το δικαστήριο εκτίμησε ακόμα ότι η αίτηση αναστολής του συνταξιούχου είναι βάσιμη και θα «ευδοκιμήσει», όπως λέγεται στη νομική ορολογία, δηλαδή πιθανολογείται ότι θα γίνει δεκτή. Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη θετική δικαστική ενέργεια που γίνεται πάνω στα τιτλοποιημένα δάνεια, καθώς μέχρι τώρα η Δικαιοσύνη δεχόταν τις θέσεις του ΤΠΔ και απέρριπτε τις αιτήσεις των δανειοληπτών για υπαγωγή στο «νόμο Κατσέλη».
Τιτλοποίηση δανειών
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αρνείται διακανονισμούς σε 24.400 δάνεια συνολικής αξίας 900 εκατ. ευρώ, που έχουν λάβει δημόσιοι υπάλληλοι και τα οποία έχει τιτλοποιήσει. Οι χιλιάδες δανειολήπτες που πλήττονται από την οικονομική κρίση βρίσκονται σε ομηρία αφού τα δάνεια τους βρίσκονται στα χέρια ξένων τραπεζών και επενδυτικών οίκων, με αποτέλεσμα έως τώρα να μην μπορούσαν να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη».Οι εταιρείες αυτές παζαρεύουν και εξαγοράσουν τα δάνεια των Ελλήνων ιδιωτών στο 5% έως 50% της αξίας τους, με σκοπό να εισπράξουν το 100%, χρησιμοποιώντας ως μέσο πίεσης τις δικαστικές διαδικασίες, όπως είναι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων.
Παράλληλα, οι ξένες εταιρείες αρνούνται να δεχθούν αιτήσεις δανειοληπτών για υπαγωγή στο «νόμο Κατσέλη», υποστηρίζοντας ότι δεν δεσμεύονται από την ελληνική νομοθεσία. Επιπλέον δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του Δημοσίου, διαπιστώνουν καθημερινά ότι το ΤΠΔ έχει τιτλοποιήσει τα δάνεια τους χωρίς προηγουμένως να τους ενημερώσει.
Η τιτλοποίηση σημαίνει ότι η Τράπεζα εκδίδει ένα ομόλογο (τίτλο) ο οποίος αντιστοιχεί στις απαιτήσεις που έχει η Τράπεζα από τα δάνεια που έχει χορηγήσει. ¨Έτσι, οι δανειολήπτες, εφόσον τα δάνειά τους τιτλοποιηθούν, δεν χρωστάνε πια στην ΤΠΔ, αλλά στην εταιρεία που εξαγόρασε το ομόλογο που αντιστοιχεί στα δάνεια.
Πηγή : protothema.gr