«Πάστα οστών» στη μάχη κατά της οστεοπόρωσης - Νea Κeratsiniou - Νέα Κερατσινίου


Επιστήμονες μελετούν τη δημιουργία ενός ιστού… οστού, το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των αδύναμων και εύθραυστων οστών των ανθρώπων που υποφέρουν από οστεοπόρωση. Η «πάστα οστών» αποτελείται από πορώδη μικροσφαιρίδια φωσφορικού ασβεστίου, τα οποία περιέχουν βλαστικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη νέου οστού.

Η ουσία αυτή θα μπορεί να εγχέεται σε συγκεκριμένες περιοχές ενδιαφέροντος, παρέχοντας μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία για την αραίωση των οστών, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Telegraph.

Το φωσφορικό ασβέστιο, το οποίο αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο των οστών, παρέχει ένα προστατευτικό περίβλημα για τα βλαστικά κύτταρα, τα οποία είναι πολύ ευαίσθητα και συχνά «πεθαίνουν» αφού μεταμοσχευθούν.

Η συγκεκριμένη θεραπεία αναπτύσσεται από μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Nottingham, οι οποίοι ελπίζουν ότι η μέθοδός τους θα βοηθήσει ένα μεγάλο αριθμό ηλικιωμένων ανθρώπων, οι οποίοι κινδυνεύουν από κατάγματα στα οστά.

«Αν αποδειχθεί αποτελεσματική αυτή η θεραπεία, θα μπορεί να εφαρμόζεται μέσα σε μια ημέρα» δήλωσε ο Dr Ifty Ahmed, ωστόσο όπως ανέφερε βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους.
Πηγή: newsbeast.gr
 
Top