Ελλείψεις εκπαιδευτικών προδικάζει το υπουργείο Παιδείας ότι θα υπάρξουν στα ολοήμερα δημοτικά σχολεία κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς την επόμενη Πέμπτη, με αποτέλεσμα να εκδώσει εγκύκλιο υποδεικνύοντας προτεραιότητες σχετικά με την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών. Συνολικά, το υπουργείο υπολογίζει ότι θα υπάρξουν περί τα 3.000 κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος ορίζει ότι οι δάσκαλοι θα πρέπει τοποθετούνται για την έναρξη του σχολικού έτους, κατά προτεραιότητα, ως εξής:

• Στο πρωινό πρόγραμμα (από τις 8 π.μ. έως τις 2 μ.μ.) ώστε να στελεχωθούν όλα τα πρωινά τμήματα.

• Τουλάχιστον ένας εκπαιδευτικός στο ολοήμερο πρόγραμμα των σχολικών μονάδων, πλην εκείνων με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Είναι 1.282 σχολεία, το πρόγραμμα των οποίων αρχίζει στις 7 π.μ. και ολοκληρώνεται στις 4.15 μ.μ.

Παράλληλα, στις σχολικές μονάδες με ΕΑΕΠ, το ολοήμερο πρόγραμμα θα λειτουργήσει με βάση:

• τις διαθέσιμες ώρες των δασκάλων,

• τις διαθέσιμες ώρες των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων (καλλιτεχνικών κ.λπ.).

Με βάση την ίδια εγκύκλιο, προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται στην κάλυψη των αναγκών των μικρότερων τάξεων όσον αφορά το ολοήμερο πρόγραμμα. «Προηγείται η δημιουργία και λειτουργία ολοήμερου τμήματος για τους μαθητές των Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ τάξεων και, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, δημιουργείται ολοήμερο τμήμα και για τις υπόλοιπες τάξεις. Την εποπτεία-εφημερία του ολοήμερου έχει εκπαιδευτικό που διδάσκει στο/στα ολοήμερο/α τμήμα/τα, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Σε ό,τι αφορά το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών, αυτό τηρείται χωρίς παρέκκλιση από όλους τους εκπαιδευτικούς, λέει η εγκύκλιος που υπογράφεται από τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Πάντως, με τη ρύθμιση για τα ολοήμερα σύλλογοι εκπαιδευτικών θεωρούν ότι, όπως αναφέρει ενδεικτικά ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου, «η ενέργεια ανατρέπει τον μέχρι τώρα προγραμματισμό του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Γ΄ Αθήνας, που είχε τη δυνατότητα να καλύψει με δασκάλους όλα τα ολοήμερα, και δημιουργεί τεχνητό πλεόνασμα δασκάλων στη Γ΄ Αθήνας. Ο αριθμός των πλεοναζόντων μπορεί να ξεπεράσει και τους 80 συναδέλφους, οι οποίοι θα μετακινηθούν υποχρεωτικά εντός ή και εκτός ΠΥΣΠΕ».

Από την πλευρά τους, παρατάξεις της Αριστεράς ζητούν από τους εκπαιδευτικούς «αποχή από την αξιολόγηση, δηλαδή τη μη συμμετοχή στα σχέδια εργασίας, τις ομάδες εργασίας, την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, την ατομική αξιολόγηση», καθώς και «αποφάσεις συνολικής σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική για την ανατροπή κεντρικών επιλογών της», όπως λέει η ανακοίνωση των Παρεμβάσεων.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
 
Top