Μονάδα που ήταν... ξεχασμένη για 20 χρόνια μετατράπηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο -Ο ελληνικός τουρισμός ξαναβρίσκει τη χαμένη του αίγλη



Η Ελλάδα είναι ξανά της μόδας και δεν είναι απλά μια διαπίστωση αλλά γεγονός που επιβεβαίωνεται από τους αριθμούς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal η χώρα μας μπαίνει στο στόχαστρο ξένων επενδυτών οι οποίοι φέρνουν 4 δισ. δολάρια σε πολυτελή ξενοδοχεία.



Στο ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στα πέτρινα χρόνια που πέρασε ο ελληνικός τουρισμός αλλά επισημαίνει ότι η χώρα μας είναι και πάλι στους δημοφιλείς προορισμούς για διαποπές.



Αδειο για 20 χρόνια

Για 20 χρόνια το ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι ήταν εγκαταλελειμμένο και άδειο στις όχθες ενός γραφικού κόλπου γιατί οι ιδιοκτήτες του δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με τις αλλαγές στον ξενοδοχειακό τομέα των δεκαετιών '70-'90.



Δύο δεκαετίες μετά και στη θέση του δεσπόζει ένα υπερπολυτελές, πεντάστερο ξενοδοχείο. Το Nikki Beach Resort and Spa προσφέρει στους εκλεκτούς πελάτες του πολλές παροχές και ανέσεις.



Σύμφωνα με τη Wall Street Journal το ξενοδοχείο που άνοιξε τις πύλες του εδώ και λίγες εβδομάδες κατάφερε να είναι γεμάτο μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού με τιμές που κυμαίνονται στα 300-350 ευρώ το δίκλινο και 850 ευρώ η σουίτα.



Ο ελληνικός τουρισμός ξαναβρίσκει τη χαμένη του αίγλη και διάσημοι από όλο τον κόσμο όπως ο ηθοποιός Ράσελ Κρόου και το μοντέλο Ναόμι Κάμπελ επισκέπτονται τη χώρα μας για διακοπές. Τα καλά νέα για την ανάκαμψη του τουρισμού επιβεβαίωνονται από την πρόθεση ξένων επενδυτών να «ρίξουν» ακόμα και 4 δισ. ευρώ για να κατασκευάσουν ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων.







Υπάρχει πρωτόγνωρο ενδιαφέρον από επενδυτές και ήδη τους τελευταίους μήνες έχουν αγοράσει μερίδια σε πολλά θέρετρα συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχείου Astir Palace, ένα ξενοδοχείο πολυτελείας στην παραλία, και το Amanzoe, το οποίο έχει θέα στο Αιγαίο Πέλαγος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη, η Ελλάδα έγινε ξανά της μόδας. «Τι να πω; Η Μύκονος είναι in, σε αντίθεση με το Σεν Τροπέ. Η Ελλάδα έγινε ξανά της μόδας!».



Από την Κέρκυρα έως την Κρήτη μια δωδεκάδα νέες ξενοδοχειακές μονάδες, -τα μισά από αυτά- αναπτύσσονται με ξένα κεφάλαια όπως το project της Oaktree Capital Management LP. ενώ άλλοι κλάδοι όπως οι: Hilton Worldwide Holdings Inc, Four Seasons, Rotana από το Abu Dhabi και το πρωτοποριακό Nikki Beach Hotels and Resorts σκοπεύουν να επενδύσουν επί ελληνικού εδάφους.



Η κρίση χρέους έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες σε επενδυτές καθώς η τιμή της γης έχει πέσει 30-50% κάτω και το κόστος εργασίας έχει μειωθεί σημαντικά.



Την ίδια ώρα αναφέρει το ρεπορτάζ η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τη γραφειοκρατία. Συγκεκριμένα πέρυσι, η κυβέρνηση έτρεξε τις διαδικασίες για ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη, βρετανικών συμφερόντων, μια επένδυση 267 εκατομμυρίων ευρώ, που για 16 χρόνια είχε μείνει στο ράφι. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2015.



Τοπ προορισμός αλλά και πολλά χρέη

Η Ελλάδα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με την έλευση των τουριστών καθώς 19 εκατομμύρια την επισκέφτηκαν φέτος. Η αναταραχή σε Τουρκία και Αίγυπτο την έχει ωφελήσει και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η πληρότητα των ξενοδοχείων έφτασε στην Αθήνα το 83%, το 70% σε όλη τη χώρα, ενώ τα έσοδα είναι πάνω από 46%.

Ομως πολλά από τα υπάρχοντα ξενοδοχεία έχουν πνιγεί στα χρέη διότι οι φόροι είναι 15 φορές περισσότεροι από τα έσοδα.



Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Dolphin Capital Μίλτο Καμπουρίδη: «Οταν το τραπεζικό σύστημα αποκτήσει υγεία τότε τα deals θα είναι πιο εύκολα». Η Dolphin Capital έχει επενδύσει σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη νέων έργων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς και την αναδιαμόρφωση του θέρετρου Nikki Beach, καθώς και του πολυτελούς Amanzoe resort, ενώ σχεδιάζουν επένδυση κοντά στο 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά ποσά για την αγορά των υπαρχόντων ξενοδοχείων, όταν θα είναι διαθέσιμα.





http://i-secret.blogspot.com/
 
Top