Πάνω από 140 ευρώ υποχρεούται να πληρώσει ασφαλισμένη με χρόνια πάθηση για δύο φάρμακα (σ.σ.: 4 τεμάχια) τα οποία δεν έχουν συμμετοχή! Συγκεκριμένα, πρόκειται για σκευάσματα για χρόνια ψυχική πάθηση με κόστος 60,14 ευρώ κι 122,77 ευρώ το καθένα και με μηδενική συμμετοχή για τον ασφαλισμένο. Ωστόσο με το κυβερνητικό μέτρο της διαφοράς ασφαλιστικής τιμής (που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ) και λιανικής τιμής του φαρμάκου, ο πάσχων καλείται να πληρώσει 144,28 ευρώ.
Οι χρόνια πάσχοντες, εκτός από την επιβολή συμμετοχής 25% για τα φάρμακα που δεν αφορούν τη βασική τους νόσο, πληρώνουν αδρά και για φάρμακα με... «μηδενική συμμετοχή». Πολλά άλλα φάρμακα, που συνταγογραφούνται με μηδενική συμμετοχή, έχουν κρυφές χρεώσεις για τους ασφαλισμένους. Ολοι οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν τη διαφορά μεταξύ της λιανικής τιμής (ΛΤ) του φαρμάκου και της ασφαλιστικής του τιμής (ΑΤ). Δηλαδή πόσο κοστίζει στην αγορά και πόσο αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ.
Το συγκεκριμένο παράδειγμα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μετακυλίει ολοένα και περισσότερο στους ασθενείς το κόστος της υγείας, επιβεβαιώνοντας την αναγκαιότητα να δυναμώσει η πάλη για δωρεάν φάρμακο.
 Ριζοσπάστης
 
Top