Φροντίστε για τη σωστή ενυδάτωσή τους
Στα νεογέννητα, το ποσοστό του σώματος που αποτελείται από νερό φτάνει περίπου το 75%. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και ωρίμανσης του ανθρώπου φτάνοντας τελικά στο σώμα του ενήλικα που αποτελείται περίπου κατά 60% από νερό.
Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, όμως, είναι πιο επιρρεπή στο να πάθουν αφυδάτωση λόγω συχνών διαταραχών όπως είναι η διάρροια και ο εμετός ή λόγω του ότι συχνά δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους ή ξεχνούν ότι πρέπει να πιουν κάτι. Έτσι, οι γονείς αλλά και γενικότερα οι ενήλικες που φροντίζουν τα παιδιά θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι το παιδί ενυδατώνεται συχνά και επαρκώς, ιδιαίτερα τις ζεστές ημέρες ή σε περιόδους ασθένειας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) οι συστάσεις για σωστή ενυδάτωση στα παιδιά έχουν ως εξής: 1.300 mL/ημέρα για τα αγόρια και τα κορίτσια 2-3 ετών, 1.600 mL/ημέρα για τα αγόρια και τα κορίτσια 4-8 ετών, 2.100 mL/ημέρα για τα αγόρια 9 έως 13 ετών, 1.900 ml για τα κορίτσια 9 έως 13 ετών, ενώ για τους έφηβους από 14 ετών και άνω οι συστάσεις είναι ίδιες με αυτές των ενηλίκων, δηλαδή 2 και 2,5L υγρών για τις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα.
Φροντίζοντας για τη σωστή ενυδάτωση των παιδιών…
• Εξασφαλίστε επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης στα παιδιά χορηγώντας τους συχνά χυμούς, smoothies, αναψυκτικά light αλλά και γάλα εκτός από νερό.
• Φροντίστε να καταναλώνουν τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
• Εξασφαλίστε την πρόσληψη και άλλων τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό π.χ. σούπα, φαγητά κατσαρόλας, σάλτσα ζυμαρικών, ζελέ φρούτων, γιαούρτι
Αφυδάτωση λόγω διάρροιας
Η διάρροια, ορίζεται ως η εμφάνιση τριών ή περισσότερων χαλαρών ή υδαρών κενώσεων μέσα σε ένα 24ωρο και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες απώλειας υγρών και αφυδάτωσης στα παιδιά.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμάται ότι παρουσιάζονται περίπου 1,7 δισ. περιπτώσεις διαρροϊκών ασθενειών κάθε χρόνο, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς ή βακτήρια είναι οι πιο συχνές αιτίες εμφάνισης διάρροιας, ενώ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες αιτίες όπως:
• Αλλεργία ή δυσανεξία: όπως δυσανεξία στη λακτόζη ή στη γλουτένη (κοιλιοκάκη)
• Χρόνια νόσος: όπως νόσος Crohn ή ελκώδη κολίτιδα
• Διάρροια οφειλόμενη σε κάποια θεραπεία: π.χ φαρμακευτική αγωγή ή ακτινοθεραπεία
• Άλλες αιτίες όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή κατάχρηση καθαρτικών
Αναγνωρίζοντας την αφυδάτωση στα παιδιά
Η αναγνώριση της αφυδάτωσης στα παιδιά μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι καθώς τα παιδιά είναι ευάλωτα ακόμη και σε μικρές αλλαγές στην ισορροπία του νερού, ενώ μπορεί να είναι πολύ μικρά για να εκδηλώσουν τη δίψα τους ή να ανταποκριθούν σε άλλα συμπτώματα της αφυδάτωσης.
Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται σημεία και συμπτώματα διαφόρων επιπέδων αφυδάτωσης στα παιδιά.
Αναφορικά με τα βρέφη, η ύπαρξη μειωμένου αριθμού υγρών πάνων και ένα ελαφρύ βαθούλωμα στο κρανίο αποτελούν επιπρόσθετες ενδείξεις αφυδάτωσης.
Τέλος, τα παιδιά θεωρούνται επαρκώς ενυδατωμένα εάν έχουν απώλεια σωματικού βάρους που δεν υπερβαίνει το 3%, ήπια έως μέτρια αφυδάτωση όταν υπάρχει απώλεια του 3-9% του σωματικού βάρους, ενώ σοβαρή αφυδάτωση υποδεικνύεται από την απώλεια άνω του 9% του βάρους του σώματος.
Πηγή: nutrimed.gr