Το Κουβέιτ προσβλέπει ότι η Ελλάδα θα είναι επενδυτικός του εταίρος, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπ. Εξωτερικών του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ Καλίντ Αλ Χαμάντ Αλ Σαμπάχ, ο οποίος, συνοδευόμενος από επικεφαλής κρατικών φορέων, μεταξύ αυτών και του οργανισμού επενδύσεων της χώρας (Kuwait Investment Authority), επισκέφθηκε πρόσφατα την Αθήνα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.



Σύμφωνα με την "Καθημερινή της Κυριακής", ο ισχυρός άνδρας της διεθνούς παρουσίας του Εμιράτου υπογραμμίζει ότι έχουν υπογραφεί δώδεκα συμφωνίες και μνημόνια και διαμηνύει το ενδιαφέρον του για συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, κυβερνητικές πηγές του Κουβέιτ τονίζουν ότι η Ελλάδα αποτελεί ανερχόμενη «επενδυτική ευκαιρία» που προσελκύει το ενδιαφέρον τους, αλλά υπογραμμίζουν με έμφαση την επιθυμία τους να εργαστούν με έναν ελληνικό φορέα που θα έχει τη συνολική διαχείριση των επενδύσεων και θα χαρακτηρίζεται από συνέχεια, χωρίς να επηρεάζεται από πιθανές μελλοντικές αλλαγές αξιωματούχων σε κυβέρνηση και δημόσιους οργανισμούς.



– Πώς αποτιμάτε τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κουβέιτ;



– Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των κρατών μας είναι άριστες. Σε αυτό το πνεύμα πραγματοποιήθηκε και η πρόσφατη επίσκεψή μου στην Ελλάδα με αφορμή και τον εορτασμό της συμπλήρωσης 50 ετών από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κουβέιτ.



– Τι συζητήσατε με την ελληνική κυβέρνηση;



– Στη διάρκεια της επίσκεψης συζήτησα με τον καλό μου φίλο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, όλο το φάσμα των τομέων στους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε και τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεών μας. Υπογράψαμε σειρά συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης, που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, και τη συνεργασία μας στους τομείς του τουρισμού, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει επίσης η υπογραφή της συμφωνίας ενθάρρυνσης επενδύσεων. Το Κουβέιτ προσβλέπει στην Ελλάδα ως πιθανό εταίρο στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου. Στην επίσκεψή μου στην Ελλάδα με συνόδευσαν ο διοικητής του Οργανισμού Επενδύσεων του Κουβέιτ (Kuwait Investment Authority) και του Οργανισμού Προώθησης Αμεσων Επενδύσεων του Κουβέιτ (Kuwait Direct Investment Promotion Authority), οι οποίοι είχαν συζητήσεις για τις προοπτικές επενδυτικών συνεργασιών μεταξύ των δύο πλευρών. Βλέπω ένα λαμπρό μέλλον στις σχέσεις μας.



– Ποιοι είναι οι κύριοι τομείς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κουβέιτ;



– Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τομέων όπου συνεργάζονται το Κουβέιτ και η Ελλάδα. Πρωτίστως στο εμπόριο και στην οικονομία, αλλά και στον πολιτισμό. Αυτή η συνεργασία βασίζεται στα ισχυρά ιστορικά θεμέλια που μπήκαν εδώ και μισό αιώνα.



– Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που διανοίγονται;



– Κοιτάξτε. Αυτήν τη στιγμή έχουμε δώδεκα συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης που έχουν υπογραφεί από τις δυο χώρες, ενώ υπάρχουν μερικές ακόμη συμφωνίες που βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο αριθμός των Κουβεϊτιανών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι ήταν 3.000, και είμαι βέβαιος ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Επιπροσθέτως, την περίοδο 2010-2012 το εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε αύξηση κατά 30%, που είναι πολύ θετική ένδειξη ότι οι σχέσεις μας βρίσκονται στη σωστή πορεία και εξελίσσονται πολύ ενθαρρυντικά.



– Πώς βλέπετε τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή;



– Η Ελλάδα αποτελεί παίκτη-κλειδί στην περιφέρεια και διατηρεί εδώ και αιώνες δεσμούς με τον αραβικό κόσμο. Εκθειάσαμε τον ρόλο της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., κατά το πρώτο ήμισυ του 2014, και ιδιαίτερα τη συμβολή της στη σταθεροποίηση της περιοχής υπό το πρίσμα των προκλήσεων που παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια.



– Μπορεί η Ελλάδα να φανεί χρήσιμη σε ρόλο μεσολαβητή με το Ισραήλ;



– Ολες οι χώρες, όχι μόνον η Ελλάδα, έχουν καθήκον ως μέλη της διεθνούς κοινότητας να προτρέψουν το Ισραήλ να εφαρμόσει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν την παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών και αραβικών εδαφών. Επιπροσθέτως, το Ισραήλ οφείλει να σταματήσει την επέκταση των παράνομων εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη και να έρθει καλόπιστα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και χωρίς όρους, με την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η επίτευξη μιας λύσης των δύο κρατών, με τους δύο λαούς, Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, να ζουν ο ένας δίπλα στον άλλο, με ειρήνη και ασφάλεια.



Στην κορυφή του ενδιαφέροντος η αγορά ακινήτων



Στη διάρκεια πρόσφατης αποστολής της «Κ» στο Κουβέιτ, αρμόδιοι αξιωματούχοι της χώρας υπογράμμισαν ότι η ένταξη της Ελλάδας στον στρατηγικό επενδυτικό σχεδιασμό της χώρας στη Νότια Ευρώπη αποτελεί προσωπική επιλογή του εμίρη. Από συζητήσεις στα υπουργεία Εξωτερικών, Πετρελαίου και Ενημέρωσης, προέκυψε ότι η εισροή κουβεϊτιανών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία θα στοχεύσει σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ στην κορυφή του ενδιαφέροντος βρίσκεται η αγορά ακινήτων, καθώς μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Οι Κουβεϊτιανοί, οι οποίοι απομακρύνονται από χώρες στις οποίες επένδυαν παραδοσιακά, όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Αίγυπτος, και τα τελευταία χρόνια έχουν αγοράσει πέντε χιλιάδες ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη, «κοιτάζουν» τώρα προς στην Ελλάδα.



Επίσης, το ενδεχόμενο να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνας - Κουβέιτ, κάτι που εξετάζεται με χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι του 2015, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επωφελής εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς τα ποσά που ξοδεύουν οι Κουβεϊτιανοί, για παράδειγμα, στη Βρετανία είναι τριπλάσια από αυτά που ξοδεύουν στο σύνολό τους οι επισκέπτες από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Ομάν.



Το Κουβέιτ παρακολουθεί επίσης την πρόσφατη κινητικότητα γύρω από τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα -όπως έδειξε και ο γύρος παραχωρήσεων πιθανών πετρελαιοπαραγωγών περιοχών στο Λονδίνο- καθώς το Εμιράτο διαθέτει τεχνογνωσία εξόρυξης και διύλισης, όπως και εκτενή παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά διανομής καυσίμων.





http://i-secret.blogspot.com/
 
Top