Η τουριστική βιομηχανία είναι μία από εκείνες που πάνε πολύ καλά. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας θα ξεπεράσουν τα 19 εκατομμύρια και αν συνυπολογισθούν τα 2,2 εκατ. από την κρουαζιέρα το συνολικό νούμερο θα υπερβεί τα 21 εκατ. φέτος...







Όμως, εκείνο που μετρά για την ελληνική οικονομία δεν είναι οι αφίξεις αλλά τα έσοδα από τον τουρισμό. Τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13,5 δισ. ευρώ φέτος, σύμφωνα με τον ίδιο, έναντι εκτιμήσεων για 11,8-12,2 δισ. και πλέον το 2013.



Σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day.gr, η εκτιμώμενη αύξηση αποδίδεται αφενός στη σημαντική αύξηση των αφίξεων και αφετέρου στη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών. Για την ακρίβεια, το μέσο έσοδο ανά τουρίστα εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 700 ευρώ φέτος έναντι 660 ευρώ πέρυσι.



Μιλάμε για άνοδο της τάξης του 6%, αν φυσικά επαληθευθεί.



Όμως, πάντοτε είχαμε την απορία να μάθουμε πώς συγκρίνονται αυτά που ξοδεύει κατά κεφαλήν ο ξένος τουρίστας στη χώρα μας σε σχέση με άλλους ανταγωνιστικούς και μη τουριστικούς προορισμούς. Ο κ. Ανδρεάδης μας έλυσε την απορία λέγοντας ότι ξοδεύουν λίγο περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με την Τουρκία και τα ίδια περίπου μ' αυτά που δαπανούν στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.



Όμως, η έκπληξη ήρθε από αλλού.



Οι ξένοι τουρίστες δαπανούν περισσότερα χρήματα κατά κεφαλήν στην Ελλάδα σε σύγκριση με τη Γαλλία και την Ιταλία, που αποτελούν μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως.



Γιατί συμβαίνει κάτι τέτοιο.



Η απάντηση είναι ο οδικός τουρισμός που αποφέρει μικρότερα έσοδα ανα τουρίστα σε σύγκριση με τις αεροπορικές αφίξεις.



Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν πολύ περισσότερο οδικό τουρισμό στο σύνολο σε σχέση με την Ελλάδα γιατί συνορεύουν με άλλες ευρωπαικές χώρες, μερικές από τις οποίες είναι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.



Για παράδειγμα, οι οδικές αφίξεις στη χώρα μας εκτιμώνται σε 5,5 εκατομμύρια άτομα περίπου επι συνόλου 19 εκ. και πλέον φέτος χωρίς την κρουαζιέρα. Οι τουρίστες που έρχονται οδικώς στη χώρα μας έχουν μικρή αγοραστική δύναμη με αποτέλεσμα να ρίχνουν τα έσοδα ανα τουρίστα.



Εκτιμάται ότι οι επισκέψεις μιας μέρας φθάνουν το 1 με 1,5 εκατομμύριο και αφορούν κυρίως ανθρώπους από την Τουρκία, τα Σκόπια κ.τλ.

 
Top