Το μοντέλο «Πούτιν- Μεντβέντεφ» βάζει σε εφαρμογή ο Τούρκος ισλαμιστής πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν παίζοντας με τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τις... μουσικές καρέκλες. Ο Γκιουλ δήλωσε ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου το προεδρικό αξίωμα προετοιμάζοντας το έδαφος για την αυριανή ανακοίνωση του Σουλτάνου του Βοσπόρου, όπου ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει και επισήμως την προεδρική υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου με το κυβερνών "Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης" (ΑKP). Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ερντογάν θα γίνει στο τουρκικό κοινοβούλιο κηρύσσοντας την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας στην γείτονα.



«Δεν θα βάλω υποψηφιότητα για πρόεδρος. Το έχω πει στον πρωθυπουργό της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, πριν από τις δημοτικές εκλογές της 30ης Μαρτίου. Η θητεία μου θα λήξει στις 28 Αυγούστου», δήλωσε ο Γκιουλ στους Τούρκους δημοσιογράφους.



Σύμφωνα με το protothema.gr, αξίζει να σημειωθεί ότι, στις εκλογές της 10ης Αυγούστου, θα είναι είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο της χώρας. Ο Ερντογάν, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας που βρίσκεται στην εξουσία πάνω από μία δεκαετία, δεν έχει αποκρύψει τη φιλοδοξία του να είναι υποψήφιος για το αξίωμα, ενώ στοχεύει στην ενίσχυση των προεδρικών αρμοδιοτήτων.



Ο ίδιος πριν από λίγες ημέρες είχε υποστηρίζει ότι την 1η Ιουλίου θα αποκαλύψει τις προθέσεις του. «Θα ανακοινώσουμε τον υποψήφιό μας την 1η Ιουλίου με τη θέληση του θεού», ανακοίνωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας προς το κόμμα του, η οποία μεταδόθηκε στην τουρκική τηλεόραση. «Η προεδρία δεν θα αποτελεί πλέον ένα εθιμικό αξίωμα»,τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Η απόσταση ανάμεσα στον λαό και στο κράτος θα εξαφανισθεί, τα δύο αυτά θα αγκαλιασθούν μεταξύ τους» πρόσθεσε, ενώ δεσμεύθηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στην πορεία πλεύσης και τους στόχους του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.



Το ισλαμικό κυβερνών κόμμα του Ερντογάν διαθέτει υψηλή δημοτικότητα. Στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου, κατόρθωσε να συγκεντρώσει πάνω από το 43% των ψήφων, παρά το σκάνδαλο διαφθοράς και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησής του πέρυσι το καλοκαίρι. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι σύμβουλοι του Ερντογάν αλλά και πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι εύκολα θα κατορθώσει να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο στις προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου (ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματισθεί για τις 24 Αυγούστου). Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από την εταιρεία "Sonar", ο Ερντογάν ετοιμάζεται για... περίπατο συγκεντρώνοντας 52,6% από τον πρώτο γύρο.



Από την πλευρά του, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει εκ νέου το προεδρικό αξίωμα, καθώς, σύμφωνα με την εφημερίδα " Χουριέτ", ετοιμάζεται να αλλάξει πόστο με τον Ερντογάν εφαρμόζοντας την ρωσική συνταγή. Ο Γκιουλ αναμένεται να τοποθετηθεί στην κεφαλή του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αναλαμβάνοντας επίσης και την πρωθυπουργία της χώρας. Αν και στις 18 Απριλίου ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι δεν επιθυμεί να εφαρμοστεί το ρωσικό "μοντέλο Πούτιν- Μεντβέντεφ" και στην Τουρκία, να αναλάβει, δηλαδή, ο ίδιος την πρωθυπουργία της χώρας και ο Ερντογάν την προεδρία, ο ίδιος αναμένεται να δεχτεί ισχυρές πιέσεις από τα μέλη του κόμματος και ουσιαστικά να υποκύψει...στις βουλές του Τούρκου πρωθυπουργού.



"Από τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου έως τις βουλευτικές του Ιουνίου του 2015 μεσολαβούν 10 μήνες κατά συνέπεια υπάρχει ένα μεγάλο διάστημα για τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος (AKP) να μεταπείσουν το νυν πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία του κόμματος και την πρωθυπουργία", είχε γράψει πριν ένα μήνα η εφημερίδα "Χουριέτ". Με τον τρόπο αυτό, ο Ερντογάν θα έχει έναν στενό σύμμαχό του στο πρωθυπουργικό αξίωμα την ώρα που ο ίδιος θα είναι πρόεδρος. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανώτατο στέλεχος του AKP, ο Ερντογάν επιθυμεί να παραμείνει στην προεδρία της Τουρκίας έως το 2023 με τις κατάλληλες τροποποιήσεις του Συντάγματος που θα ενισχύσουν και τις εξουσίες του προέδρου.





http://pestanea.blogspot.com/
 
Top