Tην ώρα που η τουριστική περίοδος μόλις ξεκινά, δίνεται η ευκαιρία σε εργοδότες του τουριστικού κλάδου να προσλάβουν ως εργαζομένους μαθητές των ΠΣΕΚ και να τους πληρώνουν με το 75% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όχι για 6ωρη απασχόληση, όπως ήταν έως τώρα, αλλά για 8ωρη εργασία. Δηλαδή ίδια αμοιβή, αλλά 25% περισσότερη εργασία. Με τον τρόπο αυτό όμως ουσιαστικά, σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΕΔ, υποκαθίστανται 25.000-40.000 θέσεις εργασίας με αντίστοιχες θέσεις πρακτικής άσκησης ή μαθητείας, όπως θα λέγονται στο εξής. 

Τη λειτουργία των Πειραματικών Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΠΣΕΚ) έχει δώσει ο ΟΑΕΔ σε Γερμανούς με το αιτιολογικό ότι θέλει να αποκτήσει την τεχνογνωσία τους. Πρόκειται για μια ξεκάθαρη παρέμβαση των Γερμανών στα προγράμματα μαθητείας του ΟΑΕΔ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για φτηνό εργατικό δυναμικό, καταρτισμένο με γερμανικές προδιαγραφές, που θα μεταναστεύσει με ευκολία στη χώρα τους. Μόνο τυχαία δεν είναι άλλωστε η πάγια τοποθέτηση του υφυπουργού Αναπτυξιακής Συνεργασίας της Γερμανίας Χανς Φούχτελ, ο οποίος δεν δίσταζε όλο το προηγούμενο διάστημα να διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι στη χώρα του υπάρχουν «μεγάλες ανάγκες στα επαγγέλματα μαγείρων και ξενοδοχοϋπαλλήλων και πολλές κενές θέσεις πρακτικής άσκησης».
 
Η σχετική συμφωνία έχει υπογραφεί ανάμεσα στον οργανισμό, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τη γερμανική εταιρία Dekra Akademie, ιδιωτική γερμανική εταιρία που δραστηριοποιείται στην επαγγελματική εκπαίδευση σε 50 χώρες. Μάλιστα, στα εγκαίνια του ΠΣΕΚ στο Ηράκλειο της Κρήτης, παρουσία του υπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, που έγινε στις 25 Φεβρουαρίου, παρέστησαν ο Γερμανός υφυπουργός Παιδείας και Ερευνας Τόμας Ράχελ και ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη χώρα Πέτερ Σψόοφ.
 
Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές προβλέπει ότι ο ΟΑΕΔ παραχωρεί τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των σχολικών του μονάδων, με στόχο να λειτουργήσουν ΠΣΕΚ στο Καλαμάκι Αττικής και στο Ηράκλειο Κρήτης. Θα περιλαμβάνουν τις ειδικότητες της μαγειρικής τέχνης, των τεχνητών εστιατορίων - επισιτισμού, των τεχνητών τουριστικών μονάδων και των επιχειρήσεων φιλοξενίας. Οι σχολές θα έχουν τριετή φοίτηση με ενδοσχολική εκπαίδευση τετραμήνων και πρακτική άσκηση οκτώ μηνών σε χρόνο τουριστικής περιόδου ανά έτος. Ο ΟΑΕΔ θα χορηγεί βεβαιώσεις επαγγελματικής κατάρτισης, που οδηγούν στη λήψη πτυχίου της σχετικής ειδικότητας. Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα επιλέγει σε συνεργασία με την Dekra Akademie τους εκπαιδευτικούς που θα διδάσκουν στα μαθήματα ειδικότητας θεωρία και εργαστήρια. Θα καθορίζει επίσης τα κριτήρια επιλογής για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων, τα συμφωνητικά πρακτικής άσκησης των μαθητών και θα μεριμνά για την έκδοση πτυχίου ειδικότητας σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία που θα αναγνωρίζεται από τη Γερμανία. Τέλος για τη χορήγησή του θα πραγματοποιούνται εξετάσεις στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.
 
Top