Ένας αρχιφύλακας που υπηρετεί στην Αττική, 38 ετών, είναι μεταξύ των μελών του κυκλώματος που βοηθούσε Αλβανούς να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα από την Ελλάδα σε χώρες του εξωτερικού.

Όπως διαπιστώθηκε έπαιρνε μίζα 2.000-3.000 ευρώ, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο αρχηγός της ομάδας, ένας 41χρονος Έλληνας.


Aρχιφύλακας σε κύκλωμα που διευκόλυνε Αλβανούς να ταξιδέψουν στο εξωτερικό Για την εξάρθρωση του κυκλώματος πραγματοποιήθηκε προχθές (3-5-2014) συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής και ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας, την Πετρούπολη και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου συνελήφθησαν έξι άτομα, τέσσερις Έλληνες, ηλικίας 41, 28, 25 & 38 ετών και δύο αλλοδαποί, 26 και 31 ετών. Επίσης, για τη συμμετοχή τους, σε επιμέρους εγκληματικές πράξεις της οργάνωσης, κατηγορούνται άλλα τέσσερα άτομα, τρεις γυναίκες (36χρονη ομογενής από τη Γεωργία – ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, 40χρονη ομογενής από το Ουζμπεκιστάν και 23χρονη Αλβανίδα) και ένας 44χρονος ομογενής από το Καζακστάν. Κατά τις έρευνες που έγιναν στο σπίτι του 41χρονου, σε ισόγειο γραφείο του και σε διαμέρισμά του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Aρχιφύλακας σε κύκλωμα που διευκόλυνε Αλβανούς να ταξιδέψουν στο εξωτερικό Πλήθος εγγράφων και πιστοποιητικών, πρωτότυπων και φωτοαντιγράφων, σφραγίδων δημοσίων υπηρεσιών, δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, που επιβεβαιώνουν τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Ηλεκτρονικός εξοπλισμός (υπολογιστές, εκτυπωτικά μηχανήματα κ.ά.) Τρία (3) οχήματα (ένα με αμερικάνικες πινακίδες) και μία (1) μοτοσυκλέτα, ως μέσα τέλεσης εγκλήματος και προϊόντα νομιμοποίησης. Ένα (1) πιστόλι 32 mm με σιγαστήρα και οχτώ φυσίγγια, ένα (1) πιστόλι 635 με γεμιστήρα και επτά φυσίγγια, (1) όπλο-συναρμολογούμενο μεταλλικό τύπου «στυλό», καθώς επίσης πενήντα ένα (51) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων. Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα έχει προκύψει ότι το κύκλωμα δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από το 2010 και ενέχεται σε (53) περιπτώσεις διακίνησης (96) αλλοδαπών, σε χώρες του εξωτερικού.

Περιγράφοντας ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Χρήστος Παρθένης, τον τρόπο που λειτουργούσε το κύκλωμα, ανάφερε: Aρχιφύλακας σε κύκλωμα που διευκόλυνε Αλβανούς να ταξιδέψουν στο εξωτερικό Για την παράνομη έξοδο από τη χώρα αλλοδαπών και ειδικότερα για την έκδοση διαβατηρίων χρησιμοποιούσαν αρχικά νοθευμένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, τα οποία ήταν γνήσια ως έγγραφα, αλλά η φωτογραφία του πραγματικού κατόχου είχε αντικατασταθεί από αυτή του αλλοδαπού. Για το σκοπό αυτό η εγκληματική οργάνωση εντόπιζε Έλληνες υπηκόους και τους έπειθε – έναντι αμοιβής – να παραχωρήσουν τα δελτία αστυνομικής τους ταυτότητας, τα οποία ακολούθως νοθεύονταν για να χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία έκδοσης διαβατηρίων. Στη συνέχεια τα «συνεργαζόμενα» αυτά άτομα, για να αποποιηθούν ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, προσέρχονταν και δήλωναν απώλεια των δελτίων ταυτότητας, μόνο αφότου είχε «επιτυχώς» εκδοθεί/υφαρπαχθεί το διαβατήριο ή είχε εξέλθει από τη χώρα μας ο αλλοδαπός. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις, και άλλα συγγενικά τους πρόσωπα δήλωναν τακτικά «απώλειες» δελτίων ταυτότητας, που είχαν χρησιμοποιηθεί, νοθευμένα, για την υφαρπαγή διαβατηρίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για έξοδο αλλοδαπών από τη χώρα μας .

Μετά τη ψηφιοποίηση του αρχείου των εκδοθέντων δελτίων ταυτότητας, που ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2012 και παρείχε τη δυνατότητα στις αρμόδιες Υπηρεσίες απευθείας πρόσβασης στη φωτογραφία του πραγματικού κατόχου, εντοπίστηκαν ανάλογα περιστατικά και συνελήφθησαν αλλοδαποί, κατά τη διαδικασία υποβολής αίτησης για την έκδοση/υφαρπαγή διαβατηρίου, Ύστερα από την εξέλιξη αυτή η εγκληματική οργάνωση άλλαξε μεθοδολογία και έκτοτε για την έκδοση διαβατηρίου χρησιμοποιούσε υφαρπαχθέν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (από αρχική χορήγηση, ή έπειτα από δήλωση απώλειας ή φθοράς παλαιότερου), καθώς επίσης γνήσιο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ημεδαπού, ο οποίος προσομοίαζε, ηλικιακά και φυσιογνωμικά, με τον αλλοδαπό (μέθοδος «σωσία»). Από την έρενα διαπιστώθηκε ότι τα μέλη του κυκλώματος είχαν αποκομίσει 3.000.000ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά συνήθως εκταμιεύονταν τμηματικά, σε μετρητά ή επιταγές, ή μετατρέπονταν σε δολάρια ΗΠΑ, τα οποία είτε αναλαμβάνονταν μετρητά, είτε εμβάζονταν στις Η.Π.Α. Aρχιφύλακας σε κύκλωμα που διευκόλυνε Αλβανούς να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Όπως διαπιστώθηκε μεταξύ των αλλοδαπών, που διακινήθηκαν προς τις αγγλοσαξωνικές χώρες, συμπεριλαμβάνονταν και ανήλικοι, οι οποίοι στην πλειονότητα των περιπτώσεων ταξίδεψαν με τους πραγματικούς γονείς τους. Όπως τόνισε ο Χ. Παρθένης, οι ρόλοι που είχαν οι συλληφθέντες στο κύκλωμα κατανέμοντο ως εξής : Ο συλληφθείς αστυνομικός διευκόλυνε τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, με την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων αναφορικά με την επίτευξη του επιδιωκόμενου εγκληματικού αποτελέσματος, δηλαδή την υφαρπαγή του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ενώ λάμβανε 2.000-3.000 ευρώ για κάθε ταυτότητα που εκδίδονταν. Η 36χρονη κατηγορούμενη από τη Γεωργία, πράκτορας-ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν απευθείας επικοινωνίας με τον 41χρονο αρχηγό της οργάνωσης, εξέδιδε τα εισιτήρια των υπό διακίνηση αλλοδαπών. Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της, βρέθηκε και κατασχέθηκε πλήθος εισιτηρίων που είχαν εκδοθεί κατά παραγγελία του 41χρονου.

Η 23χρονη κατηγορούμενη αλλοδαπή υπήκοος, υφάρπαξε διαβατήριο με στοιχεία ημεδαπής γυναίκας και προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να εξέλθει παράνομα από τη χώρα μας προς την Αυστραλία. Τέλος, η 40χρονη από το Ουζμπεκιστάν και ο 44χρονος από το Καζακστάν, συνέδραμαν στην υφαρπαγή διαβατηρίων και στη συνέχεια συνόδευσαν τους διακινούμενους αλλοδαπούς προς τη χώρα προορισμού τους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση. Ο εμπλεκόμενος αστυνομικός με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Η αστυνομική έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.

 
Top