Από το 2009, επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, ρίχνει λεφτά στην αγορά ο Κωστής Χατζηδάκης, αλλά οι επιχειρήσεις ακόμη τα περιμένουν! Στην ουσία τα περιμένουν όσοι στο μεταξύ κατάφεραν να επιβιώσουν, διότι εκατοντάδες χιλιάδες περιμένοντας έβαλαν λουκέτο.
Ακόμη και τώρα που ο υπουργός Ανάπτυξης σκορπίζει... δισεκατομμύρια, η συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από τη χρηματοδότηση, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γ. Καββαθάς. Ενώ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο. «Υπήρχε και πριν από την κρίση, αλλά τώρα έχει επιδεινωθεί σε βαθμό ασφυξίας, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών επιχειρηματιών αντιμετωπίζει οφειλές στις οποίες δεν μπορεί να αντεπεξέλθει λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά».
Την ίδια στιγμή ΕΤΕΑΝ, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων φτιάχνουν εργαλεία τα οποία φαίνεται να απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις μιας διαφορετικής οικονομίας, με αυξανόμενους τζίρους και χωρίς καμιά οφειλή, αποκάλυψε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας σε ημερίδα που διοργάνωσε η ομάδα εργοδοτών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) σε συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου στην Κυλλήνη, με θέμα «Πρόσβαση των ΜΜΕ στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση: τι μπορούμε να μάθουμε από την Ελλάδα». Ειδική μνεία έκανε και στη γραφειοκρατία που συνοδεύει τις αιτήσεις για ένταξη στα χρηματοδοτικά αυτά εργαλεία, την οποία χαρακτήρισε επιεικώς αποθαρρυντική για τις μικρές επιχειρήσεις.
Ετσι, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, η απορρόφηση των εργαλείων αυτών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Και στο πλαίσιο αυτό, η ΓΣΕΒΕΕ προσπαθεί τόσο με παρεμβάσεις και προτάσεις της προς την Πολιτεία όσο και με τη δημιουργία δομών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών άμεσα προς τις επιχειρήσεις να βοηθήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η ανάπτυξη, κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, θα έρθει από τις μικρές επιχειρήσεις και επομένως θα πρέπει να βοηθηθούν έτσι ώστε να επιβιώσουν και σε δεύτερο στάδιο να αναπτυχθούν. Η βελτίωση της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για αυτό.
Δημοκρατία