Από τον (ήδη έγκλειστο στον Κορυδαλλό για τις μίζες-μαμούθ των εξοπλιστικών) Ακη Τζοχατζόπουλο και τον (αγαπημένο εξάδελφο της Δήμητρας Λιάνη) Γιώργο Λιάνη, η Ρένα Δούρου βρέθηκε στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα και, μετά τις καραμπόλες, ήρθε η στιγμή να διεκδικήσει την Περιφέρεια Αττικής. Αλλωστε, οι εξαιρετικές σχέσεις που διατηρεί με τον Αλέξη Τσίπρα την οδήγησαν να πει αμέσως το ναι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ όταν της έγινε η σχετική πρόταση. Η επικρατούσα άποψη είναι ότι ο κ. Τσίπρας στράφηκε στη συνομήλικη φίλη του όταν η Σοφία Σακοράφα απάντησε αρνητικά. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ιδιαίτερα επίμονος προς την πασοκογενή βουλευτή, διότι από την αρχή ήθελε να καταλήξει στην κυρία Δούρου που είναι στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του και πλήρως «ελεγχόμενη».
Το ενδιαφέρον είναι ότι με την επιλογή της 40χρονης απόφοιτης του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών ικανοποιήθηκαν (αν όχι ενθουσιάστηκαν) και άλλοι παράγοντες. Λέγεται, για παράδειγμα, ότι είδε με πολύ θετικό μάτι την υποψηφιότητά της και ο όμιλος Μπόμπολα, στα μέσα του οποίου έχει φιλοξενηθεί κατά κόρον (και πριν ακόμη εκλεγεί βουλευτής) η κυρία Δούρου. Επίσης, η πλευρά Μπόμπολα δείχνει τις τελευταίες ημέρες να έχει εφησυχάσει με την προοπτική να κερδίσει την Περιφέρεια Αττικής είτε η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ είτε ο νυν περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, ο οποίος κινείται δραστήρια για να εξασφαλίσει τις συμμαχίες που θα του επιτρέψουν να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ως γνωστόν, την επόμενη πενταετία κεντρικό θέμα στην Αττική θα είναι η διαχείριση των απορριμάτων, στην οποία ο όμιλος Μπόμπολα δίνει απόλυτη προτεραιότητα...
Η Ρένα Δούρου έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό μετά το επεισόδιο με τον Ηλία Κασιδιάρη σε τηλεοπτικό πλατό κατά τις εκλογές του 2012. Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια, αρχικά ως ένα από τα ηγετικά στελέχη της Πλατφόρμας 2010 μαζί με τον Δ. Παπαδημούλη και τον Κ. Πουλάκη, κυρίως όμως ως στενή συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο οποίος την έχρισε αμέσως σκιώδη υπουργό Εξωτερικών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, το παρελθόν της, όσο και αν η ίδια προσπαθεί να το αποκρύψει (επιμελώς δεν υπάρχει και στο βιογραφικό της), πάντα θα την ακολουθεί. Ενδεικτικό είναι ότι -όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία»- συνεργαζόταν με το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όταν υπουργοί Εθνικής Αμυνας ήταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Γιάννος Παπαντωνίου. Είχε αναλάβει ρόλο αναλύτριας της τουρκικής πολιτικής από το 2001 και μετά, περίοδο κατά την οποία ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε κλιμακώσει τις δραστηριότητές του γύρω από τις εξοπλιστικές και αμυντικές προμήθειες. Επίσης, είχε συνεργαστεί παλαιότερα με την κόρη του Ακη Τσοχατζόπουλου Αρετή για τη διοργάνωση αθλητικού συνεδρίου. Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο με ημερομηνία 21 Ιανουαρίου του 2003 και με υπογραφή του τότε υπουργού Γιώργου Λιάννη, τόσο η κυρία Δούρου όσο και η κυρία Τσοχατζοπούλου συμμετείχαν στην επιτροπή για το συνέδριο στις 7 και 8 Μαρτίου του 2003 στη Θεσσαλονίκη.
Αλήστου μνήμης είναι και η περίφημη αποστροφή της μετά το περιστατικό με τον Ηλία Κασιδιάρη, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ έκανε λόγο για την «ιερή σκυτάλη του ψηφίσματος των Κορυσχάδων» που θα καθορίζει την πολιτική της, αφού «δεν θα κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε βήμα πίσω από το ψήφισμα των Κορυσχάδων». Πρόκειται για το ψήφισμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΕΑΜ της 27ης Μαΐου του 1944, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τον ένοπλο αγώνα του ΕΛΑΣ κατά της τότε κυβέρνησης!
Κυριακάτικη Δημοκρατία