Υπάρχουν λίγα πράγματα που δεν μπορούν να αγοράσουν οι πλούσιοι αυτού του κόσμου. Τελευταίως, υπάρχουν δύο λιγότερα:

 Η ιθαγένεια και η άδεια διαμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Προς μεγάλη αγανάκτηση των Βρυξελλών, με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ κάποιος μπορεί να αγοράζει ένα απολύτως νόμιμο ευρωπαϊκό διαβατήριο στη Μάλτα, όπως δημοσιεύουν "Τα Νέα".

Η παραχώρηση της Μάλτας απέναντι στις «έντονες πιέσεις» από τις Βρυξέλλες είναι να περιλάβει τον όρο της υποχρεωτικής κατοικίας επί τουλάχιστον έναν χρόνο στο έδαφός της, προτού παραδώσει το διαβατήριο. Το προηγούμενο σχέδιο ήταν να «πωλείται» το διαβατήριο από τη Μάλτα έναντι 650.000 ευρώ και χωρίς την υποχρέωση ο «αγοραστής» να ζει στο νησί.


Υπάρχουν βέβαια και άλλες χώρες όπου όποιος διαθέτει βαθύ πορτοφόλι μπορεί επενδύοντας ένα ποσό σε ακίνητα ή σε επιχειρήσεις να λάβει άδεια παραμονής ή την ιθαγένεια. Η οικονομική κρίση που πλήττει τη Γηραιά Ηπειρο έχει οδηγήσει αρκετές χώρες - μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα - να προσπαθήσουν να προσελκύσουν επενδύσεις και με αυτόν τον τρόπο. Σε δικηγορικά γραφεία σε όλο τον κόσμο όσοι διαθέτουν μεγάλες περιουσίες προσπαθούν να βρουν πού τους βολεύει να επενδύσουν, καθώς ήδη 11 χώρες της ΕΕ προσφέρουν τα λεγόμενα «προγράμματα παραμονής για επενδύσεις».

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες. Στη Μάλτα και την Κύπρο το διαβατήριο παραχωρείται έναντι επενδύσεων ή αγοράς ακινήτων. Σε αρκετές άλλες χώρες αποκτάται η άδεια παραμονής η οποία έπειτα από κάποια χρόνια ανοίγει την πόρτα στην ιθαγένεια. Και υπάρχουν και οι περιπτώσεις εθνικού συμφέροντος στις οποίες σε 22 χώρες της ΕΕ προβλέπεται παραχώρηση ιθαγένειας σε αθλητές, καλλιτέχνες ή επενδυτές που ωφελούν τη χώρα.

Δεν υπάρχουν στοιχεία σε διεθνές επίπεδο, όμως οι εταιρείες που διαχειρίζονται τέτοιου είδους υποθέσεις επιβεβαιώνουν πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει δημιουργηθεί μια ακμάζουσα αγορά με στόχο την απόκτηση από πλούσιους αλλοδαπούς ενός ευρωπαϊκού διαβατηρίου.
 
Top