Εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα χρησιμοποίησαν αστυνομικοί το Σάββατο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να διαλύσουν διαδήλωση που στόχο είχε την απόσυρση επίμαχου νόμου, ο οποίος θέτει περιορισμούς στη χρήση του Διαδικτύου.
Οι νέες εξουσίες έχουν ήδη «περάσει» από το Κοινοβούλιο και μόλις εγκριθούν και από τον πρόεδρο της Τουρκίας, θα επιτρέπουν στις αρμόδιες αρχές να μπλοκάρουν ιστότοπους μέσα σε λίγες ώρες. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως αυτό εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει ένα σκάνδαλο διαφθοράς.
Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στις παρυφές της πλατείας Ταξίμ, φωνάζοντας «Κάτω τα χέρια από το Ίντερνέτ μου». Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας εμπόδισαν την είσοδο του πλήθους στην πλατεία και χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες νερού για να το απωθήσουν προς τη μεγάλη πεζοδρομημένη Λεωφόρο Ιστικλάλ. Οι διαδηλωτές έριχναν πυροτεχνήματα προς τους αστυνομικούς.
Ο νέος νόμος επιτρέπει στην κυβερνητική αρχή που είναι αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες (TIB) να μπλοκάρει, χωρίς την παραμικρή απόφαση της δικαιοσύνης, οποιονδήποτε ιστότοπο στο Διαδίκτυο περιέχει πληροφορίες που «προσβάλλουν την ιδιωτική ζωή» ή θεωρείται πως συνιστούν διακριτική μεταχείριση ή πως είναι προσβλητικές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Top