Υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Πολιτειών κινούνται η Αθήνα και η Λευκωσία -κατ' επέκτασην και η Αγκυρα- προκειμένου να δρομολογηθεί το προσεχές διάστημα η επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο όμως ενός...
ιδιότυπου «Σχεδίου Ανάν ΙΙ» το οποίο θα περιλαμβάνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Κύπρο. 
Σημαντική παράμετρος είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει ο καταμερισμός των εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου -για τα οποία υπάρχει εκπεφρασμένο υπερατλαντικό ενδιαφέρον- που έχουν εντοπιστεί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, με δημοσιογραφικές πηγές στα Κατεχόμενα να επισημαίνουν πως η ίδια η Ουάσιγκτον έχει κατ' επανάληψιν διαμηνύσει πως οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής πρέπει να κατανεμηθούν «ακριβοδίκαια» μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

Μετά τη συνάντησή του χθες στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι «τα πιο δύσκολα είναι αυτά που ακολουθούν το κοινό ανακοινωθέν» και επανέλαβε ότι από τις μέχρι στιγμής διεργασίες ενδέχεται σύντομα να υπάρξει συμφωνία για μια κοινή διακήρυξη, η οποία όμως δεν θα αποτελεί τη λύση, αλλά θα θέτει τις παραμέτρους στις οποίες θα πρέπει να κινηθούν οι δύο πλευρές.

Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι θεμέλιος λίθος της πολιτικής της Ελλάδας είναι η διαρκής διαβούλευση και ο συντονισμός με την κυβέρνηση της Κύπρου, με κοινό στόχο τον τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και την εξεύρεση μιας κοινής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, και δεσμεύθηκε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο και κατά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν πάντως, με αφορμή τη δήλωση του κ. Σαμαρά, ότι «πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα από πρόσφατες, μέχρι πολύ πρόσφατες, φάσεις της πορείας του Κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις της ευρύτατης εθνικής συναίνεσης» και ότι ο πρωθυπουργός απέκλεισε με τον τρόπο αυτό το ενδεχόμενο λύσης τύπου «Σχεδίου Ανάν».

Τι περιγράφει προσχέδιο

Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος σε επτά παραγράφους περιγράφει το πλαίσιο της λύσης.

**Η λύση θα βασίζεται σε «δικοινοτική, διζωνική, ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Η Ενιαία Κύπρος «ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε. θα έχει μια ενιαία νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, που θα προέρχεται εξίσου από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους».

**«Θα υπάρχει μια Ενιαία Κυπριακή Ιθαγένεια και όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι και πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους, αλλά αυτή η ιδιότητα θα είναι εσωτερική και θα συμπληρώνει και δεν θα αντικαθιστά την Ενωμένη Κυπριακή Ιθαγένεια».

**Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη.

**Η ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία θα προκύψει μετά την έγκριση της επίλυσης σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα και θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς.

**Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιαδήποτε μορφή διχοτόμησης ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων απαγορεύεται.

**Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής διαιτησία αποκλείεται.

**Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή ότι τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα. 

enet.gr
 
Top