Νέο δημοσίευμα της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας Bild, το οποίο υποστηρίζει πως «Στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς», βασιζόμενο στην...
πρόσφατη πρόταση της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank) περί συμβολής των ίδιων των πολιτών στη διάσωση μιας χώρας που βρίσκεται σε κρίση, και συγκεκριμένα μέσω της επιβολής εισφοράς περιουσίας σε πλούσιους. 
«Ήδη το συνηθίσαμε: εδώ και χρόνια πρέπει εμείς οι Γερμανοί να πληρώνουμε για τους χρεοκοπημένους Έλληνες. Η δικαιολογία: Προφανώς οι Έλληνες δεν μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους και είναι οικονομικά τελειωμένοι. Ωστόσο η αλήθεια μοιάζει να είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς!», αναφέρει η εφημερίδα και παραπέμπει σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι «ενώ ένα γερμανικό νοικοκυριό κατά μέσο όρο διαθέτει 51.400 ευρώ, οι Έλληνες εμφανίζονται με 101.900 ευρώ — έχουν σχεδόν τα διπλάσια από εμάς!».

Το δημοσίευμα επικαλείται και δηλώσεις του εκπροσώπου της Bundesbank Μίχαελ Μπεστ ο οποίος επισημαίνει: «Σε περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας, ένας άπαξ φόρος περιουσίας θα ήταν το μικρότερο κακό. Οι εύπορες ελίτ κατά κανόνα ασκούν πολιτική επιρροή και είναι συνυπεύθυνες για την κατάσταση μίας χώρας».

Επίσης αναφέρει ότι ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Σιν τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης, ενώ και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου DIW Μαρσέλ Φράτσερ υποστηρίζει ότι η πρόταση της Bundesbank είναι μία «καλή επιλογή», σημειώνοντας επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να αναρωτηθεί πως μπορεί να βοηθήσει τους δικούς της φορολογούμενους».

Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμα ότι η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκει την υποστήριξη και της πολιτικής, με τον ειδικό επί των οικονομικών του CDU Κλάους Πέτερ Βιλς να υποστηρίζει ότι «είναι θρασύ να ζητείται η βοήθεια αμέτοχων τρίτων, πριν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι πόροι για την ώρα της ανάγκης».
Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας ότι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν υποστήριξε ότι η πρόταση της Bundesbank είναι στην πραγματικότητα μία απόφαση που θα πρέπει να λάβει κάθε κράτος-μέλος που το αφορά.

«Τότε θα έπρεπε οι Έλληνες να ψηφίσουν να βοηθήσουν μόνοι τους εαυτούς τους. Και προαισθανόμαστε πώς θα κατέληγε…», σημειώνει εν κατακλείδι το δημοσίευμα.
 
Top