Οι μαθητές της Κεφαλονιάς στα θρανία, όχι όμως και στα σχολεία τους...
«Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξει σεισμός στην περιοχή του Ιονίου, στην Κεφαλονιά, ο οποίος θα είναι 7 Ρίχτερ». Οι κρίσιμες 72 ώρες έχουν περάσει. Η Κεφαλονιά μετρά...
ακόμη τις πληγές της, η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει μετατραπεί σε «πλωτό ξενοδοχείο» των σεισμόπληκτων. Την ίδια ώρα κι ενώ οι μηχανικοί συνεχίζουν να ελέγχουν τα κτήρια, νέες δηλώσεις επιστημόνων έρχονται να εντείνουν τους φόβους των κατοίκων για μία μεγαλύτερη σεισμική δόνηση από εκείνη της Κυριακής. 
Ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην Ετήσια Ομιλία της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας με θέμα: «Η Πρόγνωση των Σεισμών», είπε πως «με βάση το μεσοπρόθεσμο μοντέλο πρόγνωσης σεισμών που χρησιμοποιούμε, μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξει σεισμός στην περιοχή του Ιονίου, στην Κεφαλονιά, ο οποίος θα είναι 7 Ρίχτερ».

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Παπαζάχο, ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Κώστας Μακρόπουλος, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό στην Κεφαλονιά, γιατί το 1953 είχαμε στην αρχή έναν των 6,4 και μετά ήρθε εκείνος των 7,2 Ρίχτερ».

Ψύχραιμος ωστόσο εμφανίζεται ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας. Ο ίδιος τονίζει ότι «το φαινόμενο εξελίσσεται απολύτως φυσιολογικά. Μόνο εξαιρετικά μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός. Βρισκόμαστε σε πλήρη απόσβεση του φαινομένου». Αναφορικά με τους μετασεισμούς, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι «μπορεί να υπάρχει κάποιος μετασεισμός της τάξεως του 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά και να γίνει δεν θα προκαλέσει καμία επίπτωση. Αλλωστε ούτε γειτονικά ρήγματα έχουν επηρεαστεί». Πρότεινε μάλιστα στους κατοίκους των οποίων τα σπίτια δεν έχουν υποστεί ζημιές να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Αναφερόμενος στις σεισμικές έρευνες που έκαναν στην περιοχή κάποια πλοία για την ανεύρεση υδρογονανθράκων, ο ίδιος τόνισε ότι «δεν μπορούν να επηρεάσουν κάποιο ρήγμα ή να προκαλέσουν κάποιο μεγάλο σεισμό».

Τραυματικές μνήμες

Μνήμες από το 1953 επιστρέφουν. Οι παλιοί θυμούνται ότι ο πρώτος σεισμός έγινε Κυριακή, 9 Αυγούστου, με μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης και ότι ένας ακόμη πιο δυνατός σεισμός συντάραξε τους Κεφαλονίτες, στις 11 Αυγούστου. Ηταν 6,8 Ρίχτερ και τον διαδέχτηκαν δέκα μετασεισμοί την ίδια μέρα, οι μεγαλύτεροι των οποίων είχαν μέγεθος 5,3 και 5,1. Την Τετάρτη, 12 Αυγούστου του 1953, ακόμα ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ αποτέλεσε προμήνυμα για την καταστροφή που ακολούθησε. Με τον επόμενο σεισμό που έγινε την ίδια μέρα, 7,2 Ρίχτερ, ισοπεδώνονται τα πάντα στο νησί. Το Αργοστόλι μετατρέπεται σε «μάζα ερειπίων», θυμούνται οι παλιοί Κεφαλονίτες.

Ευτυχώς η ιστορία δεν επαναλήφθηκε ούτε ως φάρσα ούτε ως τραγωδία. Λίγα μόνο δημόσια κτήρια έχουν πρόβλημα στατικότητας μετά το σεισμό της Κυριακής, ανάμεσα στα οποία και το νοσοκομείο στο Ληξούρι. Μετά τον έλεγχο των μηχανικών διαπιστώθηκε ότι το νοσοκομείο παρουσιάζει πρόβλημα στατικότητας. Βασιζόμενοι στις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου αποφάσισαν τη διακομιδή των ασθενών στο νοσοκομείο στο Αργοστόλι. Οι Ληξουριώτες, πάντως, είδαν την πρόταση για μεταφορά των ασθενών με μισό μάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, επειδή θεώρησαν ότι πίσω από την απόφαση για εκκένωση κρύβεται ένα κυβερνητικό σχέδιο. Συγκεκριμένα, πολλοί εκφράζουν την ανησυχία τους ότι η κυβέρνηση, με πρόσχημα το σεισμό, θα προσπαθήσει να κλείσει το νοσοκομείο. Τελικά, από τους 9 ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο στο Ληξούρι, μόνο ο ένας δέχθηκε να μεταφερθεί στο Αργοστόλι, ενώ οι υπόλοιποι πήραν εξιτήριο.

Τη Δευτέρα επιστρέφουν οι μαθητές της Κεφαλονιάς στα θρανία, όχι όμως και στα σχολεία τους. Λόγω των τεχνικών έργων που πραγματοποιούνται σε πολλά σχολεία, η διεξαγωγή των μαθημάτων θα γίνει σε άλλα κτήρια. Κάποια σχολεία θα συστεγαστούν και θα σταματήσει προσωρινά το ολοήμερο, ενώ πιθανός χώρος συστέγασης είναι το προκάτ όπου στεγάζεται το ΤΕΙ Κεφαλονιάς. Υπενθυμίζεται ότι η εξεταστική στο ΤΕΙ έχει διακοπεί προσωρινά και αρκετοί φοιτητές έχουν επιστρέψει στα πάτρια εδάφη. Αρκετοί ωστόσο φιλοξενούνται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», «άγνωστο ώς πότε», όπως λένε. 

enet.gr
 
Top