«Σε περίπου 60 δισ. ευρώ φτάνουν οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στην Ελβετία» υποστηρίζει ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζούκμαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο...
«Βήμα της Κυριακής».
Ο καθηγητής της London School of Economics και ερευνητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια δημιούργησε αίσθηση διεθνώς, με το βιβλίο του «Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών» στο οποίο κάνει συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τα κεφάλαια που έχουν κρυφτεί από πλούσιους σε φορολογικούς παραδείσους.
Ο Γάλλος καθηγητής προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να ενώσει τις δυνάμεις της με ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, ώστε να αναγκάσουν την Ελβετία να εγκαταλείψει το τραπεζικό απόρρητο.
Σε ερώτηση για το πως έφτασε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 60 δισ. ευρώ από Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία, ο κ. Ζούκμαν ανέφερε:
«Χρησιμοποίησα τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας (BNS), τα οποία είναι διαθέσιμα στον καθένα.
Στο βιβλίο μου ανέλυσα τα δεδομένα για τα κεφάλαια που υπάρχουν στην Ελβετία. Για την Ελλάδα το ποσό είναι 60 δισ. ευρώ, ενώ π.χ. για τη Γερμανία είναι 200 δισ. ευρώ.
Τα δεδομένα της BNS μας λένε δύο πράγματα. Πρώτον, δείχνουν το σύνολο του ξένου πλούτου στην Ελβετία, που φτάνει τα 1,8 τρισ. ευρώ. Δεύτερον αποκαλύπτει τις χώρες στις οποίες ανήκει αυτός ο πλούτος.
Πρέπει να τονίσω ότι προφανώς και υπάρχει αβεβαιότητα για τα ακριβή ποσά. Γιατί; Διότι μεγάλο μέρος του πλούτου που βρίσκεται στην Ελβετία ανήκει σε εικονικές εταιρείες, τραστ και ιδρύματα.
Έτσι είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσεις με ακρίβεια σε ποιον ανήκει κάθε ευρώ και κάθε δολάριο στις ελβετικές τράπεζες».
Ψάχνουν 30.000 για ύποπτα εμβάσματα
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», βήμα – βήμα η κυβέρνηση επιδιώκει να αποκαλύψει τα κρυμμένα λεφτά στην Ελβετία και να εισπράξει προκαταβολικά μέρος των φόρων που θα επιβαρύνουν όσους θελήσουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα, εφόσον φυσικά ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια που υφίστανται.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ελβετία κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες να ξεπεραστούν.
Την ίδια στιγμή, στην Καραγεώργη Σερβίας έχουν στοιχεία ότι από τα 54.000 εμβάσματα μέσω των οποίων «βγήκαν» στο εξωτερικό περίπου 20 δισ. ευρώ, 30.000 ελέγχονται ως ύποπτα.
Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει και ένα βήμα παρακάτω. Όσοι εντοπίστηκαν μέσω του συστήματος Taxis να μην έχουν δηλώσει στο παρελθόν τα ποσά που εμφανίζονται στα εμβάσματα, περιελήφθησαν σε ένα άκρως «επιθετικό» πρόγραμμα ανάλυσης κινδύνου, το οποίο έβγαλε τους 2.000 πιο «επικίνδυνους» για φοροδιαφυγή πολίτες.
Τα ονόματα των 2.000 πολιτών ήδη βρίσκονται στα αρμόδια ελεγκτικά κέντρα.
ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ