«Καλή τύχη σε όλους»: έτσι κλείνει την επιστολή-σοκ η Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου Νίκαιας, που απέστειλε σε διευθυντές και προϊσταμένες των Παθολογικών, Πνευμονολογικών και Παιδιατρικών Τμημάτων, προειδοποιώντας για τις τραγικές συνέπειες της ελλιπούς χρηματοδότησης και στελέχωσης του νοσοκομείου.
Ενώ η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση, με τα θύματα να έχουν φτάσει τα 18 και 29 ασθενείς σε όλη τη χώρα να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής παλεύει με μόνο σύμμαχο την τύχη, αφού η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βύθισε σε επικίνδυνα επίπεδα την κρατική χρηματοδότηση.
Συγκεκριμένα, η Ομάδα Εργασίας και Επέμβασης της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του Γ.Ν. Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» – ΓΝΔΑ «Αγία Βαρβάρα» με έγγραφό της κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό και απαραίτητα υλικά.
«Δυσχερέστατοι» χαρακτηρίζονται ο έλεγχος, η διάγνωση και μόνωση των ασθενών, καθώς η αποστολή δειγμάτων δεν καλύπτεται οικονομικά για όλους τους ασθενείς πλην των νοσηλευομένων σε Μονάδες.
Επίσης, «η μεγάλη πίεση σε αριθμό εισαγωγών, οι ελλείψεις στη νοσηλευτική στελέχωση, σε απαραίτητα υλικά (φάρμακα, αντισηπτικά χεριών) αλλά και η πενιχρή συμμόρφωση σε οδηγίες νοσοκομειακής υγιεινής, καθώς και η ανησυχητικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη δεν επιτρέπουν αισιοδοξία», τονίζει η Επιτροπή Λοιμώξεων.
Η φράση «καλή τύχη σε όλους» με την οποία κλείνει το έγγραφο, δείχνει και την τραγική πραγματικότητα, ότι δηλαδή η υγεία των πολιτών επαφίεται στη θεά Τύχη, από τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα υγείας έγινε βορά στα χέρια των τροϊκανών και των εγχώριων εκφραστών τους.
Την κατάσταση στο νοσοκομείο Νίκαιας επιβεβαιώνει και ο κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, επιμελητής Α΄ ΕΣΥ του Γ.Ν. Νίκαιας-Πειραιά «Αγιος Παντελεήμων». Σε δηλώσεις του σε καθημερινή εφημερίδα, λέει: «Έχει γίνει μια τεράστια αλχημεία την εποχή που ήταν υπουργός Υγείας ο Λοβέρδος. Χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό και μέσα σε μία νύχτα οι οργανικές θέσεις της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου μειώθηκαν από 901 σε 689. Αυτό το έκαναν με ένα καταγέλαστο σκεπτικό, το οποίο μάλιστα έχει αποτυπωθεί και σε ΦΕΚ, που προβλέπει πως ο διευθυντής της θωρακοχειρουργικής κλινικής θα χειρουργεί και τα ουρολογικά περιστατικά και ο διευθυντής της οφθαλμολογικής κλινικής θα πρέπει να χειρουργεί και τα ωτορινολαρυγγολογικά περιστατικά. Από αυτούς τους 689 λείπουν αυτή τη στιγμή γύρω στους 130. Δηλαδή λειτουργούμε με 350 άτομα μείον σε νοσηλευτικό προσωπικό».
Για τις καθημερινές ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά, όπως φάρμακα, χαρτικά και απολυμαντικά, τονίζει: «Τα νοσοκομεία δεν έχουν λεφτά γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τίποτα για τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του και γιατί η κρατική χρηματοδότηση είναι ανεπαρκέστατη».
Ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στα τέλη του προηγούμενου έτους επιτίθεντο σε γιατρούς που τολμούσαν να πουν ότι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων δεν επαρκεί, σε σημείο που μπαίνει σε κίνδυνο η ίδια η λειτουργία τους. Αντίθετα, ισχυριζόταν ότι τα οποία προβλήματα θα επιλύονταν σύντομα, με μεταφορά πόρων από τους προϋπολογισμούς του 2014, αδιαφορώντας για τα κενά που θα δημιουργούνταν σε μελλοντικό χρόνο από τη μεταφορά των πόρων αυτών. Η πραγματικότητα τον διαψεύδει για μία ακόμα φορά, με την έξαρση μάλιστα της γρίπης να παίρνει τις ζωές συμπολιτών μας.
Piraeuspress.gr