Σπατάλη δημοσίου χρήματος, πηγαινέλα Γερμανών και Ελλήνων, τραπεζώματα, δράσεις και εκδηλώσεις χωρίς κεντρικό προγραμματισμό στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης καταγγέλλει ο... 
δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
Λάβρος ο κ. Μπουτάρης, σε τρισέλιδη επιστολή του, εκφράζει τη δυσαρέσκειά του αλλά και την ανησυχία του για την αδυναμία αξιοποίησης αυτής της θετικής στη σύλληψή της πρωτοβουλίας, που θα δημιουργούσε ένα δίκτυο ανταλλαγής τεχνογνωσίας για θέματα κυρίως Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Κόβουν βόλτες»
Tριάμισι χρόνια  μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τον Γιώργο Παπανδρέου και την Άγγελα Μέρκελ, η πρόοδος της συνεργασίας που εξελίσσεται μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και του Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, είναι  αμφιλεγόμενη.
Ο κ. Φούχτελ πάει κι έρχεται, βλέπει Περιφερειάρχες και Δημάρχους, μαθαίνει από τα κρασιά και τα φαγητά μέχρι και τη γλώσσα μας, κουβαλάει πολιτικούς του φίλους από την Γερμανία, διοργανώνει περιοδείες μουσικών συγκροτημάτων, αλλά τεχνογνωσία για την ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι Έλληνες δήμαρχοι δεν έχουν αφομοιώσει.

Ο Γιάννης Μπουτάρης που στήριξε από την αρχή το εγχείρημα και προσπάθησε να κάνει πράξη το “ελάτε να μας δείξετε πώς το κάνετε”, αγανάκτησε και έστειλε αυτή την επιστολή προς τον κ. Φούχτελ, προς το γερμανικό και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και προς το υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία επισημαίνει ότι οι ελληνικοί δήμοι δεν έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια, διότι, όπως αναφέρει, το υπουργείο Εσωτερικών δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να εξηγήσει τι ακριβώς μπορούν να περιμένουν από αυτή τη συνεργασία.
«Οι έλληνες Δήμαρχοι ήλπιζαν, αναφέρει χαρακτηριστικά, ενδεχομένως κακώς, σε κάποιες προτάσεις οι οποίες θα απέδιδαν και χρηματικά οφέλη για τις πόλεις τους, ενώ προέκυπτε πάντα το ερώτημα “πώς να κάνουμε εμείς αυτό που κάνουν αυτοί, όταν έχουμε τελείως διαφορετικές νομοθεσίες, διαδικασίες και πόρους”», σημειώνει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η “δυαδική” εκπαίδευση, ο συνδυασμός θεωρητικής και επαγγελματικής κατάρτισης, στον οποίο επιμένουν οι Γερμανοί, αλλά δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται οι Περιφέρειες, καθώς η αρμοδιότητα για θέματα εκπαίδευσης και απασχόλησης ανήκει στην κεντρική διοίκηση και όχι στους Δήμους.
«Αντί να κάνουμε καλό», γράφει ο κ. Μπουτάρης, «δημιουργούσαμε την εντύπωση ότι οι Γερμανοί έρχονται για διακοπές κι ότι εμείς χάνουμε την ώρα μας», και προσθέτει ότι το γραφείο του Βερολίνου επιμένει να σχεδιάζει και να διοργανώνει δράσεις ερήμην των Ελλήνων, με αποτέλεσμα «με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Δήμαρχοι να μην καταλαβαίνουν γιατί γίνονται όλα αυτά και φυσικά να αδιαφορούν και να δημιουργείται μια εξαιρετικά αρνητική εικόνα για την μέθοδο και την οργάνωση των Γερμανών».
Για όλους αυτούς τους λόγους  μάλιστα, ο δήμαρχος Θασσαλονίκης τονίζει  ότι η Ελληνογερμανική Συνέλευση πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς δεν επιτελούνται οι στόχοι για τους οποίους ξεκίνησε, δηλαδή η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στην Γερμανία και το αντίστροφο.
Ο κ. Φούχτελ
Από την πλευρά του κ. Φούχτελ ωστόσο είναι όλα ωραία. Τόσο στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από την 4η συνάντηση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στη Νυρεμβέργη όσο και στην ίδια την συνάντηση, εμφανίστηκε υπερήφανος για τα μέχρι τώρα επιτεύγματα και σίγουρος ότι μπορούν να γίνουν «μεγάλα πράγματα» στο μέλλον. Ανάλογη ήταν και η απάντηση που έδωσε στη διαμαρτυρία του Γιάννη Μπουτάρη, με την οποία, χωρίς να δίνει εξηγήσεις για κανένα από τα σημεία που θίγει ο Δήμαρχος, καλεί, τους Έλληνες να ζητήσουν ό,τι νομίζουν ότι χρειάζονται, υποσχόμενος να  στηρίξει τις προσπάθειές τους.
Ενώ λοιπόν οι Έλληνες δήμαρχοι ψάχνουν στην Γερμανία λύσεις για τα προβλήματα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει η κεντρική διοίκηση, άλλο τόσο γερμανικές εταιρείες αναζητούν προσβάσεις στην Ελλάδα, προκειμένου όχι να προσφέρουν, αλλά να πουλήσουν, την τεχνογνωσία τους πχ. στην διαχείριση απορριμμάτων.
Την ίδια ώρα προωθείται, χωρίς ανταπόκριση προς το παρόν, το περίφημο δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης, που σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει χιλιάδες καταρτισμένους νέους Έλληνες στην αγορά εργασίας της Γερμανίας.
Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι πολύ δύσκολα θα έλθουν αποτελέσματα από μια συνεργασία επί άνισων όρων, χωρίς συντονισμό και ξεκάθαρους στόχους. 
Η επιστολή
Διαβάστε το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Μπουτάρη



matrix24.gr
 
Top