Κρίσιμο τρίμηνο έως τον Μάρτιο του 2014 για 550.000 εργαζομένους, καθώς έως τότε θα κριθεί το μέλλον εννέα κλαδικών συμβάσεων που τους καλύπτουν, οι οποίες έληξαν στο τέλος του 2013. Ειδικά για τον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων, η διαπραγμάτευση για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης λήγει στο τέλος Ιανουαρίου και ενδιαφέρει άμεσα περίπου 500.000 εργαζομένους.
 
Από τις συμβάσεις που έληξαν με την αλλαγή του χρόνου ξεχωρίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για το σκέλος του επιδόματος γάμου. Οι υπόλοιπες είναι η σύμβαση των ιδιωτικών κλινικών, της παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, των μεταλλείων - λιγνιτωρυχείων, των τεχνικών - μελετητικών εταιριών, των δημοτικών επιχειρήσεων, των χειριστών ανυψωτικών λατομείων πέτρας, των χειριστών ανυψωτικών μεταλλείων λιγνίτη και των τεχνιτών ζυμαρικών.
Ειδικά για το επίδομα γάμου, η συμφωνία μεταξύ ΓΣΕΕ και εργοδοτών (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), πλην του ΣΕΒ, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, προέβλεπε τη διατήρησή του έως 31 Δεκεμβρίου 2013. 

Στο διάστημα αυτό οι δύο πλευρές θα έπρεπε να έχουν συμφωνήσει στην επέκταση χορήγησης του επιδόματος, για άλλο ένα έτος, κάτι που δεν συνέβη. Αυτό σημαίνει ότι δίνεται το περιθώριο εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν, σε διαφορετική περίπτωση το επίδομα γάμου χάνεται, με συνέπεια όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα το λαμβάνουν να υποστούν 10% μείωση στον μισθό τους.
 
Οι υπόλοιπες κλαδικές συμβάσεις έληξαν με βάση την αρχική συμφωνία που είχε γίνει στον κάθε κλάδο χωριστά, ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους. Το χρονικό περιθώριο της διαπραγμάτευσης είναι το ίδιο, δηλαδή τρεις μήνες από τη λήξη τους. Η διαπραγμάτευση για τη νέα κλαδική σύμβαση των εμποροϋπαλλήλων έχει ξεκινήσει εδώ και ένα δίμηνο, χωρίς ακόμη να έχει επέλθει οριστική συμφωνία. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρηθεί η ισχύς της σύμβασης για όσο διάστημα θα διαπραγματεύονται, έτσι ώστε να παραμείνουν «ζωντανά» όλα τα επιδόματα που εμπεριέχει. Ομως, πρέπει να υπάρξει συμφωνία εντός Ιανουαρίου για να μη μείνουν περίπου 500.000 εμποροϋπάλληλοι χωρίς σύμβαση και αναγκαστούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι περικοπές στους μισθούς μπορεί να φτάσουν και το 25%, ανάλογα με την επιχείρηση.
 
Το πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι η περίοδος κατά την οποία το υπουργείο Εργασίας πρέπει να επανεξετάσει τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή τα 586 ευρώ μεικτά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Η δέσμευση που υπάρχει είναι ότι έως το 2017 θα υπάρξει «πάγωμα» του κατώτατου μισθού. Ομως, κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί στην πράξη, καθώς τον τελευταίο λόγο έχει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας, ο οποίος έχει την ευθύνη να καθορίσει τις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα.

Δημοκρατία
 
Top