Καλά λένε ότι στην Ελλάδα «κάθε θαύμα διαρκεί τρεις μέρες». Η υπόθεση της αγοραπωλησίας της μικρής Μαρίας, που βρέθηκε σε καταυλισμό Αθιγγάνων, κυριάρχησε στα μέσα για μεγάλο διάστημα, μέχρι σημείου να μη υπάρχει χρόνος και χώρος για μνημόνευση και άλλων σοβαρών γεγονότων.
Μόλις το θέμα έπαψε «να πουλάει», δεν ξεχάστηκε μόνον η μικρή Μαρία, αλλά και όλες οι μεγαλόστομες υποσχέσεις περί εξάλειψης των κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων. Είναι μάλιστα τόσο μεγάλο το «ενδιαφέρον» της ελληνικής πολιτείας (συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας, φυσικά), ώστε παρά τον θόρυβο, η Ελλάδα να εξακολουθεί είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχουν υπογράψει την σύμβαση για εμπορία ανθρώπων!Αυτό καταγγέλθηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, συν το ότι δεν έγινε καμιά προσπάθεια ώστε να εκσυγχρονισθεί το νομικό πλαίσιο για τις ιδιωτικές υιοθεσίες, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κύκλωμα  με συμμετοχή δικηγόρων, συμβολαιογράφων, ιδιωτικών κλινικών που έχουν στήσει εμπόριο με παράνομες υιοθεσίες.
Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του Μίκι Τραϊκόφσκι που δημοσιεύθηκε στους Southeast European Times, από την οποία αποσπώ ενδιαφέροντα στοιχεία. Η έρευνα πήρε αφορμή την σύλληψη 20 νεαρών γυναικών από το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, που ήταν αναγκασμένες να εργάζονται παράνομα στα Σκόπια, σε ένα χωριό κοντά στη Στρούγκα, που κάποτε ήταν περιφερειακό κέντρο πορνείας.
 
Είναι γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός γυναικών δεν καταγγέλλει καν αυτού του είδους το έγκλημα. Ο κ. Ίβο Κοτέβσκι, εκπρόσωπος της αστυνομίας Σκοπίων, είχε πει πως μόνον όταν οι ίδιες οι γυναίκες δίνουν καταθέσεις και στηρίζουν τις υποψίες της αστυνομίας περί εμπορίας ανθρώπων, τότε ασκείται δίωξη.
Αυτό τώρα, μάλλον είναι πρόφαση, επειδή η Αστυνομία γνωρίζει τι συμβαίνει, και θα μπορούσε τις γυναίκες αυτές -χωρίς να κάνουν οι ίδιες καταγγελία- να τις αποσπάσει από τα δίκτυα των σωματεμπόρων, με πληθώρα κατηγοριών. Από την παράνομη έλευση στη χώρα, έως την ανυπαρξία βιβλιαρίου υγείας. Υπάρχουν πολλές υπόνοιες, ότι σε τέτοια κυκλώματα δεν είναι αμέτοχοι και επίορκοι αστυνομικοί.
 
Σύμφωνα με την έρευνα, εμπειρογνώμονες της κοινωνίας των πολιτών είπαν ότι οι νεαρές γυναίκες δελεάζονται συχνότερα με υποσχέσεις νόμιμης εργασίας και αναγκάζονται να εργαστούν στην πορνεία, ενώ τις κρατούν παρά τη θέλησή τους. Η κα. Ποπέσκα, πρόεδρος μιας ΜΚΟ στη Στρούγκα, δήλωσε ότι το τελευταίο πρόγραμμα, το οποίο φέρει την επωνυμία: "Ανοίξτε Τα Μάτια Σας, Γίνεται Εμπορία Ανθρώπων, Ενημερωθείτε", παρείχε εκπαιδευτικό υλικό και φυλλάδια στους μαθητές και τους γονείς τους. Χρήσιμο είναι κι αυτό, αλλά αφορά μόνον τους εντοπίους. Τις παρανόμως εισερχόμενες ποιος θα της ενημερώσει;
Καλύτερη υπηρεσία προσφέρουν άλλες ΜΚΟ, που έχουν επικεντρωθεί στην παροχή υπηρεσιών προς τα θύματα και στη συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς σε όλα τα Βαλκάνια, για να συντονίσουν τις δραστηριότητές τους με σκοπό τη διευκόλυνση της διαδικασίας επιστροφής των θυμάτων.
 
Δυστυχώς, οι έρευνες είναι καλές για να προβαίνουν όμως σε διαπιστώσεις. Από εκεί και πέρα, επιβάλλεται να ευαισθητοποιούνται πολιτικοί, ώστε να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. Είπαμε όμως πιο πάνω, ότι επιδεικνύεται ευαισθησία, όσο το θέμα είναι στην επικαιρότητα. Όταν άλλο γεγονός έρχεται να το καλύψει, και εφ’ όσον μάλιστα δεν αποκτά ψήφους εξ αυτού ο πολιτικός, γιατί να ενδιαφερθεί;
 
Η κοινωνική ευαισθησία στην Ελλάδα είναι κατά κανόνα υποκριτική ή επαγγελματική, με διάφορες κρατικοδίαιτες οργανώσεις ή με ευρωπαϊκά προγράμματα, που από καιρού σε καιρό φωνάζουν λίγο κι ύστερα σιωπή. Έτσι όμως, δεν λύνονται τα προβλήματα. Ούτε με το πραγματικό ενδιαφέρον που δείχνουν αρκετοί, χωρίς όμως τα μέσα που απαιτούνται για ουσιώδη και διαρκή προσφορά.
Ο Μακεδών

voria.gr
 
Top