"Η Σύγκλητος και ο Πρύτανης φταίνε για το χαμένο εξάμηνο" διεμήνυσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, που προσέφυγε εκ νέου στη Δικαιοσύνη.

Κάλεσε τους φοιτητές να προσέλθουν άμεσα στις σχολές τους.Συγκέντρωση πραγματοποίησαν διοικητικοί υπάλληλοι σε Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνείο. Εμπόδισαν καθηγητή που ήθελε να σπάσει το μπλόκο. Καταλήψεις σε 6 τμήματα του ΕΚΠΑ και τη Νομική αποφάσισαν οι φοιτητές. Αναμένεται η απόφαση της δικαιοσύνης για την προσφυγή του Υπουργού Παιδείας.

Αρνήθηκαν για δεύτερη φορά να δώσουν τα δικαστήρια λύση στο αδιέξοδο της Ανώτατης Παιδείας καθώς η απόφαση της Δικαιοσύνης να κηρύξει την απεργία των διοικητικών παράνομη αλλά όχι και καταχρηστική τους δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουν τον αγώνα τους αλλάζοντας το αίτημα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι διοικητικοί ήταν έτοιμοι γι αυτή την εξέλιξη και προσανατολίζονται προς αυτή τη κατεύθυνση.Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Θ. Πελεγρίνης είχε δηλώσει πως αν η απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική θα μπορούσαν οι διοικητικοί να προχωρήσουν και σε κατάληψη των σχολών.

Το μπαλάκι της λύσης στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει η κατάσταση στα ΑΕΙ βρίσκεται και πάλι στα χέρια της κυβέρνησης που θα πρέπει να πάρει και το βάρος των αποφάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφώνεται η δυσαρέσκεια στους κύκλους του Μαξίμου για την ηγεσία του Υπ.Παιδείας και για τις ευθύνες που έχει για την κατάσταση στα ΑΕΙ και στην πολιτική φθορά που μεταφέρεται εξαιτίας της στην κυβέρνηση σε μια κρίσιμη για την ίδια συγκυρία.

Στα άκρα οδηγείται η ούτως ή άλλως έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, με κορυφή του παγόβουνου το Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκεί όπου μέσα σε λίγες ώρες καταγράφηκαν δραματικές εξελίξεις, αρχής γενομένης από την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ να προκηρύξουν δύο νέες 48ωρες απεργίες αρχής γενομένης από την Τρίτη 19 Νοεμβρίου και στη συνέχεια από την απόφαση των μελών της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών να θέσουν την παραίτησή τους στη διάθεση του Πρύτανη.

Ανοίγουν μετά από απόφαση των φοιτητών οι σχολές Πολιτικών Μηχανικών και Χημικών Μηχανικών στο ΕΜΠ
Η γενική συνέλευση της σχολής Πολιτικών Μηχανικών αποφάσισε να γίνουν άμεσα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά να ξεκινήσουν τα μαθήματα. Πρόκειται για μια πολυπληθή σχολή στο Ίδρυμα, που τελούσε υπό κατάληψη.
Ανάλογη απόφαση πήραν και οι φοιτητές της Σχολής Χημικών Μηχανικών.

Αντίθετα σε άλλες τρεις Σχολές –Ναυπηγών, Μεταλλειολόγων Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών– οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων αποφάσισαν να συνεχίσουν την κατάληψη.

Καταλήψεις και στο ΕΚΠΑ
Στον χορό των καταλήψεων μπήκε από την Τρίτη το βράδυ το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με έξι Τμήματα (Φυσικό, Μαθηματικό, Χημικό, Βιολογικό, Παιδαγωγικό και Πληροφορικής) και μία Σχολή, τη Νομική, να τελούν υπό κατάληψη με απόφαση γενικών συνελεύσεων φοιτητών.

Συγκέντρωση διοικητικών υπαλλήλων σε Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνείο
Οι διοικητικοί υπάλληλοι κάλεσαν όλους τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συγκέντρωση σήμερα, Τρίτη, στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης (οδό Ούλωφ Πάλμε), στην Ιατρική Σχολή (οδός Μ.Ασίας), καθώς και στην πύλη του Πολυτεχνείου, προκειμένου να στηριχθεί ο απεργιακός αγώνας τους, που συνεχίζεται για 11η εβδομάδα.

Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν στις 7 το πρωί της Τρίτης και συμμετείχαν και φοιτητές.

Στιγμιαία ένταση προκλήθηκε έξω από τον πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, όταν καθηγητής προσπάθησε να «σπάσει» το μπλόκο διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών για να περάσει με το αυτοκίνητό του στο χώρο του πανεπιστημίου. «Να σεβαστείς τον εαυτό σου» τον κάλεσε ο Ζαχαρίας Τριγάζης, μέλος του Κεντρικού Συλλόγου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Είμαστε εδώ για να περιφρουρήσουμε την απεργία μας», δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο κ.Ζαχαρίας Τριγάζης. Ο κ. Τριγάζης ζήτησε να «ακυρωθεί η ΚΥΑ που διαλύει το δημόσιο Πανεπιστήμιο». «Η αξιολόγηση η δική μας γίνεται κάθε μέρα, δεν θα την κάνει κανένας κύριος Αρβανιτόπουλος και η παρέα του», είπε και πρόσθεσε: «Ούτε τα ματ μας φοβίζουν, ούτε οι απειλές…Υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας».

Υπενθυμίζεται ότι υπό κατάληψη βρίσκονται όλες οι σχολές του Πολυτεχνείου από φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποιούν σήμερα, Τρίτη, νέες γενικές συνελεύσεις.

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η κυβέρνηση

Kαι ενώ η αντίδραση του κ.Πελεγρίνη ήταν να καταθέσει αγωγή κατά των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος, αργά το βράδυ της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι την Τρίτη το πρωί το υπουργείο Παιδείας προσφεύγει εκ νέου στη Δικαιοσύνη με αίτημα να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Με τη λύση αυτή εκτιμάται ότι το υπουργείο προσπαθεί έστω και την ύστατη στιγμή να αποφύγει την πολιτική επιστράτευση που θεωρείται απευκταία από το Μέγαρο Μαξίμου, που δηλώνει απογοητευμένο από την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της πολιτικής ηγεσίας του υπ.Παιδείας.

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι πρόκειται για απόφαση που παραβιάζει το νόμο, γιατί οι δικαστικές αποφάσεις έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος σημειώνει επίσης ότι «η άρνηση της Συγκλήτου και του Πρύτανη να εφαρμόσουν το Νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο, τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια».

Όπως τόνισε, το υπουργείο Παιδείας προσφεύγει την Τρίτη εκ νέου στη Δικαιοσύνη ώστε να «εφαρμοστεί ο Νόμος» και καλεί τους Καθηγητές και τους Φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους.

Η δήλωση:

«Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παραβιάζουν τον νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη.

Επίσης, η άρνηση της Συγκλήτου και του πρύτανη να εφαρμόσουν τον νόμο και να ανοίξουν το Πανεπιστήμιο τους καθιστά αποκλειστικά υπεύθυνους για την απώλεια του εξαμήνου. Η ευθύνη που αναλαμβάνουν είναι τεράστια» τονίζει στην δήλωση του ο υπουργός Παιδεία.

Το υπουργείο Παιδείας προσφεύγει, αύριο (σ.σ. Τρίτη), εκ νέου στη Δικαιοσύνη, για να εφαρμοστεί ο νόμος και καλεί τους καθηγητές και τους Φοιτητές να προσέλθουν στα μαθήματά τους. Αυτοί που θέλουν, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, να μετατρέψουν τα δυο Ιδρύματα που παραμένουν κλειστά σε πεδίο μάχης, θα μας βρουν μαζί με την κοινωνία απέναντι. Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει στον Ελληνικό Λαό και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των παιδιών του και τις θυσίες των οικογενειών τους» καταλήγει η δήλωση του υπουργού Παιδείας.
http://pestanea.blogspot.gr/
 
Top