Δυνατότητα διενέργειας χειρουργικών επεμβάσεων επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία, στο «πρότυπο» των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, προτίθεται να δώσει στους γιατρούς του ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα, η ηγεσία του, με γνώμονα την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και την αύξηση των πόρων του, επιδιώκει να «ανοίξει» το απόγευμα τα χειρουργεία για πολίτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν μετρητοίς και δεν επιθυμούν (ή δεν πρέπει...) να περιμένουν για τα τακτικά πρωινά χειρουργεία. Επιπλέον, πρόκειται για ένα μέτρο που εκτιμάται ότι «χτυπάει» την παραοικονομία - παρανομία στους κόλπους του ΕΣΥ, αφού οι ασθενείς δεν θα δίνουν «φακελάκι» για να παρακάμψουν τη λίστα αναμονής.Ηδη, ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, έκανε μια πρώτη συζήτηση με την Ιατρική Εταιρεία Συντονιστών Διευθυντών του ΕΣΥ, η οποία ανέλαβε να παρουσιάσει προσεχώς το τελικό σχέδιο. Αλλωστε, στις προθέσεις του υπουργού είναι να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος του έτους.
Οπως εξήγησε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Νίκος Μαρουδιάς, «το μέτρο ήδη ισχύει στην Ιταλία και την Πορτογαλία και λειτουργεί άψογα». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χειρουργοί θα μπορούν να κάνουν επεμβάσεις και το απόγευμα, για τις οποίες οι πολίτες θα πληρώνουν την αμοιβή του γιατρού, ενώ το κόστος της επέμβασης θα μπορεί να καλύπτεται από τον ασφαλιστικό τους φορέα, όπως ισχύει και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια (σημειώνεται ότι αυτό προϋποθέτει μία επανεξέταση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων με πρόβλεψη για την αμοιβή του γιατρού και του λοιπού προσωπικού του χειρουργείου). Ο πολίτης με αυτόν τον τρόπο επιλέγει τον γιατρό του, ενώ δεν χρειάζεται να αναμένει σε μακρά λίστα. Από την άλλη, ο γιατρός έχει ένα νόμιμο τρόπο να αυξήσει τα έσοδά του, ενώ κερδισμένο αποδεικνύεται και το νοσοκομείο, που επίσης λαμβάνει τμήμα της αμοιβής.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Μαρουδιάς, «εκτιμούμε ότι σε 18 μήνες εφαρμογής θα αυξηθούν κατά 360.000 οι νοσηλείες και κατά 700 εκατ. ευρώ τα έσοδα για το ΕΣΥ». Μπορεί το ΕΣΥ να αντέξει επιπλέον νοσηλείες; «Αυτή τη στιγμή η μέση πληρότητα στα νοσοκομεία είναι 70%, ενώ η χώρα διαθέτει περίπου 30.000 κλίνες που είναι πολλές για τον πληθυσμό της».
Πάντως, ήδη εκφράστηκε έντονη διαφωνία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρη Βαρνάβα, που μιλά για «απαράδεκτο διαχωρισμό των πολιτών εκ μέρους του κράτους» και για αδυναμία πολλών νοσοκομείων να λειτουργήσουν το πρωί τα χειρουργεία τους λόγω έλλειψης είτε προσωπικού είτε υλικών.
Πάντως, ήδη εκφράστηκε έντονη διαφωνία από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος Δημήτρη Βαρνάβα, που μιλά για «απαράδεκτο διαχωρισμό των πολιτών εκ μέρους του κράτους» και για αδυναμία πολλών νοσοκομείων να λειτουργήσουν το πρωί τα χειρουργεία τους λόγω έλλειψης είτε προσωπικού είτε υλικών.
Προς το παρόν, ιδιωτικό έργο μπορούν να ασκούν οι γιατροί εντός των νοσοκομείων το απόγευμα σε επίπεδο επισκέψεων και επεμβάσεων που δεν απαιτούν νοσηλεία. Μάλιστα, πριν από τρεις μήνες, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε μείωση της τάξης του 20% στις αμοιβές για επισκέψεις στα απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ, προκειμένου να γίνουν πιο «προσιτά» στους πολίτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2013 είχαν πραγματοποιηθεί 207.369 επισκέψεις σε απογευματινά ιατρεία του ΕΣΥ, δηλαδή λίγο παραπάνω από τις μισές που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012 (σύνολο 398.731). Πρώτα σε «επισκεψιμότητα» είναι τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Λάρισας (18.043 επισκέψεις το α΄ εξάμηνο του ’13), Ρίου (14.436) και Ηρακλείου (11.142). Ακολουθούν το «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης (9.782 επισκέψεις), το «Ανδρέας Συγγρός» (8.873) το «Αττικόν» (8.583) το «Γ. Γεννηματάς» (6.981) και το Αντικαρκινικό «Αγιος Σάββας» (6.700).
της Πεννυς Μπουλουτζα - Kαθημερινή της Κυριακής