Κορυφώνονται σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Οι πύλες θα κλείσουν στις 13.00 για να ακολουθήσει, δύο ώρες αργότερα η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
«Δρακόντεια» θα είναι τα μέτρα ασφαλείας, με περισσότερους από 7.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός. Αυξημένη θα είναι η επιτήρηση στην αμερικάνικη πρεσβεία, τη Βουλή, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Ραδιομέγαρο της Αγ.Παρασκευής, καθώς και γραφεία της Χρυσής Αυγής.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Απροσπέλαστο για τους οδηγούς θα είναι από το πρωί το κέντρο της Αθήνας, καθώς η Τροχαία προχωρά σε έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Ειδικότερα, από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων έως και τα μεσάνυχτα, ενώ οι διακοπές της κυκλοφορίας θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, όπως και στις παράλληλες και κάθετες οδούς.


Αναλυτικά τα έκτακτα μέτρα τις τροχαίας
Πώς θα λειτουργήσει το Μετρό
Πάντως, κλειστοί θα είναι το μεσημέρι αρκετοί σταθμοί του μετρό. Ειδικότερα, με απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας, θα κλείσουν από τις 13.00 οι σταθμοί σε «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ», «ΣΥΝΤΑΓΜΑ» και «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», ενώ από τις 14.30 θα κλείσουν και οι σταθμοί σε «ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» και «ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ».
Αυτοί που έζησαν την εξέγερση 


Σαράντα χρόνια μετά, ο συγγραφέας Δημήτρης Παπαχρήστος που έχει καταγραφεί στη συλλογική μνήμη ως ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου, μιλάει για το τότε και το τώρα, έχοντας ως αφετηρία «τη ζώσα μνήμη της εξέγερσης», τονίζοντας ότι τότε ήταν η Πατησίων, σήμερα θα πρέπει να γίνει όλη η Ελλάδα Πολυτεχνείο.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»
WEB-%CE%A3%CE%A5%CE%9D%CE%95%CE%9D%CE%A4
Η κυρία Μέλπω Λεκατσά, κατά 40 χρόνια πιο μεγάλη από τότε που χόρευε στην ταράτσα της Νομικής ανεμίζοντας ένα κόκκινο σάλι, «σημαία, στόχο και αμαρτία μαζί», δεν θέλει να ξεχάσει.


Διαβάστε τα όσα είπε για κείνες τις μέρες του Νοέμβρη, στην εφημερίδα «Επενδυτής»

Αν ένα μεγάλο κομμάτι της αντιδικτατορικής πάλης κατά την Επταετία γράφτηκε σε χώρες της Ευρώπης, οι πιο πολλές παράγραφοι γράφτηκαν –εκτός της Γαλλίας ή της Ιταλίας– στη Σουηδία. 
Σε αυτό το κλίμα γράφτηκε μια άγνωστη ιστορία ενός τραγουδιού, που απόψε θα ακουστεί ζωντανά ύστερα από ακριβώς σαράντα χρόνια. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου – Λυκείου Νέας Πεντέλης. Ο λόγος για τον Θούριο που έγραψε στη Σουηδία ένας Έλληνας εργάτης για την εξέγερση και μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Αμέσως μετά το Πολυτεχνείο, όμως, άρχισε επίσημα και ανεπίσημα η συζήτηση για τον αριθμό των νεκρών μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Επενδυτής», από τις έρευνες μέχρι τώρα έχει προκύψει ότι οι νεκροί και τις τρεις μέρες της εξέγερσης είναι 24 και ότι κάνεις δεν σκοτώθηκε μέσα στο Πολυτεχνείο.
Επανάσταση με αιτία
Ξύπνησαν μνήμες στο Γεντί Κουλέ
Τίμησαν την επέτειο
«Αστακός» η Αθήνα για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου
 http://arouraios.gr/
 
Top