Οταν το 1973 η Μπριζίτ Μπαρντό ολοκλήρωσε την τελευταία σκηνή της ταινίας «L'histoire très bonne et très joyeuse de Colinot Trousse-Chemise» πήρε την απόφαση να αποσυρθεί για τα καλά από τον χώρο του θεάματος. Σαράντα χρόνια αργότερα η γαλλίδα ηθοποιός δεν έχει αθετήσει την υπόσχεση που έδωσε στον εαυτό της τότε και βρίσκεται εντελώς αποκομμένη από τα καλλιτεχνικά τεκταινόμενα και την κοσμική ζωή της Γαλλίας.Οσο και αν η ίδια απέχει από τον χώρο όπου καταξιώθηκε και λατρεύτηκε, οι δημιουργοί δεν την ξεχνούν. Ετσι, δεν είναι λίγες οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται την περίοδο αυτήν με σκοπό να αναδείξουν την καριέρα και την ιδιαίτερη ζωή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έκθεση στην γκαλερί Landrot, στο Παρίσι, όπου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου προβάλλονται φωτογραφίες από το βιβλίο «Β.Β. en liberte» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πρόκειται ουσιαστικά για ανέκδοτα πορτρέτα της ντίβας του κινηματογράφου που τράβηξε το 1968 στην Αλμερία ο Ζακ Εριπρέτ, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Shalako».

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το ντοκιμαντέρ «Μπαρντό, η περιφρονημένη» που θα προβληθεί στις 27 Νοεμβρίου από το γαλλογερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Arte. Σε αυτό ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Τεμπούλ παραθέτει τη ζωή της Μπε Μπε μέσα από προσωπικά της αντικείμενα, που του παραχώρησε η ίδια.
Μάλιστα, σε μια σπάνια κίνηση καλής θέλησης, η Μπαρντό άνοιξε στον φακό του Τεμπούλ τις πόρτες των δύο σπιτιών της στην Κυανή Ακτή.

Από την άλλη, το κινηματογραφικό Studio Canal επιχειρεί να γιορτάσει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της ταινίας στην οποία πρωταγωνίστησε η Μπριζίτ Μπαρντό με τον Μισέλ Πικολί, «Η περιφρόνηση». Ετσι, στις 3 Δεκεμβρίου θα βγάλουν στα ράφια των καταστημάτων ένα συλλεκτικό Blu-ray και DVD με το φιλμ του Γκοντάρ και συνοδευτικό υλικό όπως αφίσες και ένα CD με τις μελωδίες του Ζορζ Ντελερού.

Παρ' όλα αυτά, η εκθαμβωτική εικόνα της Μπε Μπε που οι θαυμαστές της έχουν στο μυαλό τους πλέον ανήκει στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των λίγων ανθρώπων που διατηρούν ακόμη επαφή μαζί της, τώρα είναι μια γυναίκα λίγο πριν από τα 80 της, που ζει μέσα στις αναμνήσεις και αρνείται τη Γαλλία «η οποία δέχθηκε εισβολή από μετανάστες και βρίσκεται στα χέρια ανίκανων πολιτικών». Από αυτούς βέβαια αποκλείει την αγαπημένη της Μαρίν Λεπέν, ηγέτιδα του Γαλλικού Εθνικού Μετώπου. «Ο κόσμος πιστεύει ότι η Μπριζίτ τρελάθηκε από την εμμονή της με τα ζώα, και αυτό έγινε γιατί οι άνθρωποι παρεκτράπηκαν μαζί της», δήλωσε χαρακτηριστικά η παλιά της φίλη Τζέιν Μπίρκιν.

 
Top