Επιβεβαιωτική του εκνευρισμού στο εσωτερικό της κυβέρνησης, λόγω των πιέσεων των οποίων δέχεται τις τελευταίες ημέρες από τους δανειστές μας εντός και εκτός Ε.Ε., ήταν... η χθεσινή διελκυστίνδα μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου με αφορμή τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την κατάσταση στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Μια εξέλιξη που κατά πολλούς ερμηνεύτηκε ως η πρώτη μεγάλη κόντρα στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης.



Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγείλει την πρόθεση του κόμματός του να ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, όταν μαζί με τον Π. Λαφαζάνη είχε επισκεφτεί το χώρο των ναυπηγείων χαρακτηρίζοντας «τεράστιο πολιτικό, οικονομικό, εξοπλιστικό σκάνδαλο εις βάρος του ελληνικού δημοσίου» τη σύμβαση του 2010, η οποία όπως είχε πει τότε «έχει την σφραγίδα του κ. Βενιζέλου και του κ. Παπακωνσταντίνου». Μάλιστα ο κ. Τσίπρας είχε σημειώσει ότι το σκάνδαλο «είναι μεγαλύτερο ακόμα και από την αρχική ναυπηγική σύμβαση που έχει τη σφραγίδα του κ. Τσοχατζόπουλου». Χθες απλά επανέλαβε τις προ ημερών δηλώσεις του.

Η απάντηση του κ. Αβραμόπουλου στον κ. Τσίπρα ότι «αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι κάποτε ''υποβρυχίως'', δεν θα είχε προκύψει το πρόβλημα» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Βενιζέλου ο οποίος από το βήμα της Βουλής σημείωσε ότι παρά τις σαφείς και αυστηρές οδηγίες στους εμπλεκόμενους υπουργούς να δοθεί οριστική λύση στο θέμα υπάρχει αδικαιολόγητη παράταση της εκκρεμότητας.

Και κατέληξε με νόημα ότι οι υπουργοί «δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις ούτε για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να τέμνουν καταστάσεις».

Παράλληλα, από τη Χαριλάου Τρικούπη γίνονταν διαρροές ακόμη και για «προσωπική στρατηγική την οποία υπηρετεί, εναρμονιζόμενος με τον κ. Τσίπρα» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Επίσης πηγές του ΠΑΣΟΚ φέρονταν να διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια απόψεων μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου και ότι ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ως «ατυχείς» τις σχετικές αναφορές του κ. Αβραμόπουλου στη Βουλή.

Τις πληροφορίες όμως αυτές έσπευσε να διαψεύσει «onair» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με παρέμβασή του στο δελτίο ειδήσεων του Mega, διαψεύδοντας παράλληλα και την είδηση ότι υπήρξε τηλεφωνική επαφή Σαμαρά – Βενιζέλου πριν την ομιλία του τελευταίου στη Βουλή.

Τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε λίγο αργότερα για να καταλήξουν ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει θέμα πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε στον κ. Σαμαρά την κατηγορηματική του αντίθεση στην εκλογολογία και σε αυτό καθεαυτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

thestival.gr
 
Top