«Όχι μόνο δεν υπάρχει success story, αλλά υπάρχει σενάριο καταστροφής, ακόμη χειρότερο από ότι έχουμε βιώσει» τονίζει σε συνέντευξή της στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας και πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
«Το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνει την ανάγκη νέου δανεισμού, (αλλά) δεν επιλύει τα βασικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που είναι η παραγωγική αποσάθρωση, η βαθιά ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά, η υψηλή ανεργία και το πρόβλημα του χρέους που διογκώνεται».
Η πρώην υπουργός Οικονομίας εκτιμά ότι «η ύφεση το 2013 δεν θα περιοριστεί στο -4%, θα είναι πιο βαθιά, γιατί δεν βλέπω τις πηγές της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική και όσο βαθαίνει η ύφεση -ασχέτως αν τα μέτρα τα ονομάζουμε διαρθρωτικά και όχι οριζόντιες περικοπές– θα υπάρξει όλο και μεγαλύτερο χρηματοδοτικό κενό. Γιατί όταν τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν τόσο μεγάλη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, οι μεν επιχειρήσεις δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές και τα νοικοκυριά δεν πληρώνουν φόρους και οφειλές στις τράπεζες. Άρα υπάρχει μια ιδιότυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας».
Η κ. Κατσέλη σημειώνει ότι «το χρέος πρέπει να μειωθεί και όσο αναβάλλεται αυτή η απόφαση τόσο μεγαλώνει η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία και μικραίνουν οι πιθανότητες η Ελλάδα να βγει στις αγορές, τόσο οι επενδυτές αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις. Αυτό που μου κάνει τεράστια εντύπωση είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση η οποία έπρεπε η ίδια να έχει θέσει το θέμα από καιρό δεν έχει προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Αναφερόμενη στο λεγόμενο «νόμο Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η πρώην υπουργός τονίζει ότι «αν υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στο νόμο αυτό σήμερα, που φοβάμαι ότι δυστυχώς δρομολογούνται, τα δάνεια θα γίνουν ακόμη πιο «κόκκινα».
Σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων η κ. Κατσέλη εκτιμά ότι «αν περάσει η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών θα χυθεί αίμα, γιατί ο Έλληνας μπορεί να τα φέρει βόλτα με λιγότερο εισόδημα, αλλά το να του πάρουν το σπίτι του είναι κόκκινη γραμμή».
Υποστηρίζει μάλιστα ότι «υπάρχουν διεθνείς εταιρίες–κοράκια που αγοράζουν προβληματικά δάνεια και μπαίνουν στην αγορά ακινήτων. Αγοράζουν σε πλειστηριασμούς πολύ φτηνά ακίνητα και τα μεταπωλούν με κέρδος. Αυτές οι εταιρίες είναι ήδη παρούσες στην Ελλάδα σήμερα. Είναι και μέτοχοι σε θυγατρικές εταιρίες δικών μας τραπεζών και, κάτι που δεν ξέρω αν το γνωρίζετε, η Blackrock που κοιτάζει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών είναι θυγατρική της μεγαλύτερης διεθνούς εταιρίας ακινήτων»
http://www.newsbeast.gr/