Το 2010, ο αμερικανικός στρατός απευθύνθηκε στην Polartec για την επίλυση ενός προβλήματος: οι στρατιώτες χρειάζονταν ένα τζάκετ το οποίο να μπορεί να «αναπνέει», αφήνοντας τον ιδρώτα να εξατμίζεται, αλλά παράλληλα να τους κρατά ζεστούς υπό άλλες συνθήκες...

Οι μονώσεις που χρησιμοποιούνται στα σημερινά είδη ρουχισμού δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, οπότε η εταιρεία μέσα σε ένα χρόνο ανέπτυξε μία ειδική μόνωση, που οδήγησε στο Polartec Alpha, το οποίο και παρέδωσε στον στρατό των ΗΠΑ. Το εν λόγω τζάκετ αποτελείται από μία στρώση μόνωσης η οποία είναι τοποθετημένη μεταξύ χαλαρά πλεγμένων υφασμάτων που «αναπνέουν»: όταν έχει ζέστη, ο ιδρώτας μπορεί να εξατμίζεται, αλλά όταν έχει κρύο, μπορεί να συγκρατεί τη θερμότητα σε χιλιάδες μικροσκοπικούς θύλακες αέρος.
Το Alpha αναμένεται να ξεκινήσει ολόκληρη τάση στον ρουχισμό, καθώς το φθινόπωρο θεωρείται πως θα αρχίσουν να κυκλοφορούν αντίστοιχου τύπου τζάκετ και από άλλες εταιρείες, ενώ η Polartec σκοπεύει να το παράγει σε διάφορες «εκδόσεις», για χαμηλότερες ή υψηλότερες θερμοκρασίες.
Σε διαφορετικό επίπεδο, αλλά παραμένοντας στον ευρύτερο τομέα των υφασμάτων, ερευνητές του Florida State University δημιούργησαν ένα υβριδικό «ύφασμα», από ιστό αράχνης και νανοσωλήνες άνθρακα, που είναι ανθεκτικό, εύκαμπτο και ηλεκτρικά αγώγιμο, το οποίο αναμένεται να «δει» χρήση σε ιατρικούς αισθητήρες. Ο ιστός της αράχνης είναι ένα από τα πλέον ανθεκτικά και εύκαμπτα υλικά που υπάρχουν στη φύση, ωστόσο δεν είναι ηλεκτρικά αγώγιμος. Η «σύνδεσή» του με τους νανοσωλήνες του επέτρεψε να αποκτήσει αυτή την ιδιότητα, διατηρώντας παράλληλα την ευκαμψία του.
Το εν λόγω υβριδικό υλικό εφαρμόζει πάνω στην επιθυμητή περιοχή επαφής χωρίς να απαιτείται χρήση κάποιας επιπλέον ουσίας, μόνο μέσω της ρύθμισης της υγρασίας, και είναι αρκετά «ευαίσθητο» ώστε να μπορεί να ανιχνεύσει τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς, έτσι ώστε να επιτρέπει την παρακολούθηση των καρδιακών παλμών.
Αν και το υλικό είναι πολλά υποσχόμενο για πληθώρα εφαρμογών, μαζική παραγωγή του αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτή, καθώς είναι δύσκολη η «καλλιέργεια» ιστού αράχνης σε μεγάλες ποσότητες- ωστόσο αυτό αναμένεται να αλλάξει εάν εξελιχθούν περαιτέρω οι μέθοδοι παραγωγής συνθετικού ιστού. 
http://www.pireasnews.gr
 
Top