Το πρώτο περιστατικό ψιθύρων σε μη ανθρώπινα πρωτεύοντα κατέγραψαν οι επιστήμονες σε μια ομάδα αιχμάλωτων ταμαρίνων, γνωστών και ως Πιθήκων του Νέου Κόσμου.
Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τους πιθήκους στο Κεντρικό Ζωολογικό Πάρκο της Νέας Υόρκης για να μελετήσουν τους ήχους που κάνουν για να προκαλέσουν σύγχυση στους θηρευτές τους όταν απειλούνται...
Ωστόσο, όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, όταν ένας συγκεκριμένος φροντιστής εισερχόταν στον χώρο τους, τα πρωτεύοντα δεν έκαναν τις συνηθισμένες κραυγές αλλά επικοινωνούσαν με χαμηλούς, ψιθυριστούς ήχους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πίθηκοι χαμήλωναν τη «φωνή» τους επειδή εκτίθονταν σε πιθανή απειλή.
Με απλά λόγια τα πρωτεύοντα θεωρούσαν πως ήταν πιο συνετό να κάνουν ησυχία όταν στον χώρο τους εισερχόταν επικίνδυνο ή μη επιθυμητό άτομο.
Οι ταμαρίνοι αντιπαθούσαν τον συγκεκριμένο φροντιστή επειδή είχε εμπλακεί στην αιχμαλωσία τους. Άλλες φορές, οι ταμαρίνοι δεν αντιδρούσαν με ψιθύρους στην παρουσία του, αλλά έβγαζαν δυνατές κραυγές που υποδηλώνουν απειλή.
Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Zoo Biology, οι ταμαρίνοι έχουν μια ευρεία γκάμα ήχων.
Οι χαριτωμένοι πίθηκοι έχουν μέγεθος σκίουρου και απαντώνται στα τροπικά δάση της Κεντρικής καιΝότιας Αμερικής.
Ζουν σε μεγάλες ομάδες ως και 40 ατόμων και φτάνουν σε ηλικία τα 18 χρόνια.
econews
econews