Οι απειλές των βομβαρδισμών κατάφεραν να επαναφέρουν το Χαλέπι και την ευρύτερη επαρχία σε μια τραγική κατάσταση αποκλεισμού (επικοινωνίες, ανεφοδιασμοί) και άμεσου κινδύνου από τους τζιχαιστές. Εκμεταλλευόμενοι τη συσπείρωση του συριακού στρατού στην αντιμετώπιση μιας στρατιωτικής επέμβασης, επανακατέλαβαν ακόμη και τη μοναδική δίοδο του Khanasser προς τον έξω κόσμο...
Σύμφωνα με « κρυφούς ανταποκριτές » των Veilleur de Ninive και Observatoire de Christianophobie, δεκάδες πυραύλων Hawk στοχεύουν τις τελευταίες 3 ημέρες τις χριστιανικές συνοικίες Achrafieh και Sirianne ενώ ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί στις γειτονιές. « Νεαροί που είναι βαπτισμένοι, αναγκάζονται να πάρουν τα όπλα και να ενταχθούν ως εθελοντές στις δυνάμεις του συριακού στρατού καθώς οι απειλές εναντίον τους είναι ότι θα έχουν το ίδιο τέλος με τους αλαουίτες. » Μέσα σε αυτό το καθεστώς αποσυντονισμού,οι αιμοχαρείς τζιχαιστές διέπραξαν σε χωριά του Χαλεπίου (Keferghan) τέσσερις δημόσιους αποκεφαλισμούς.
« H βία τους είναι κυρίως θρησκευτικής φύσης » -όπως εύστοχα αναφέρει το περιοδικό ΤΙΜΕ (12/09/13) στο εισαγωγικό του σημείωμα για μια σειρά σοκαριστικών φωτογραφιών των ειδεχθών εγκλημάτων-, « και εξαντλείται σε κάθε μη σουνιτικό στοιχείο που διανθίζει το θρησκευτικό τοπίο της Συρίας ». « Οι ίδιοι οι μαχητές δηλώνουν » , σύμφωνα με το περιοδικό « ότι φέρονται έτσι για να υπερασπιστούν την πίστη τους.Οι αυτουργοί των βιαιοπραγιών χρησιμοποιούν συχνά ψηφιακές κάμερες ή smartphones για να φωτογραφήσουν ή να βιντεοσκοπήσουν τα βασανιστήρια και τα εγκλήματα και ύστερα τα φορτώνουν στο διαδίκτυο. » Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με σειρά αποκεφαλισμών επιβεβαιώθηκε από τις αντίστοιχες φωτογραφίες φωτορεπόρτερ που το περιοδικό δεσμεύθηκε να μη δημοσιεύσει το όνομα. Οι φρικτοί αποκεφαλισμοί που έλαβαν χώρα στις 31/09/13 στο Keferghan κοντά στο Χαλέπι έγιναν με την απαιτούμενη επισημότητα υπό την γνωστή ανοχή και τις επευφημίες του παρευρισκόμενου πλήθους. Αυτόπτης μάρτυρας, πηγή του TIME, δήλωσε ότι το βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, προέρχεται από την ισλαμιστική οργάνωση ΙSIS , θυγατρική της Αλ Κάιντα σε Συρία και Ιράκ. Το TIME πήρε πρώτο- όπως ισχυρίζεται- το φωτογραφικό υλικό από φωτορεπόρτερ που ήταν στη Συρία και ακολουθούσε τους ισλαμιστές στις επιχειρήσεις τους.Το Paris Match δημοσιεύει το ίδιο υλικό και βεβαιώνει ότι εξέτασε με προσοχή τους θύτες και αναγνώρισε στα πρόσωπά τους, γνωστούς στα δημοσιογραφικά κλιμάκια, αντάρτες ισλαμιστές. Η Daily Mail (13/09/13) επίσης τις αναδημοσιεύει, αναφέροντας ότι ο φωτορεπόρτερ διατηρεί την ανωνυμία του για λόγους ασφαλείας.
Τις συγκλονιστικές εικόνες του φωτογράφου συνοδεύει η αυθόρμητη εξομολόγησή του:
« Ήθελα να ξεράσω. Προσπαθούσα να μην κοιτάζω αυτό που έβλεπα να καδράρει η μηχανή ... Kάθε φορά το ίδιο σκηνικό. Καμιά πενηνταριά άνδρες καταφθάνουν με 4 επί 4. Αυτοί είναι οι δήμιοι. Δικάζουν στο όνομα του Αλλάχ. Η απόφαση είναι μία, θάνατος και η εκτέλεση σε μισή ώρα. Οι 4 καταδικασθέντες αποκεφαλίζονται. Στον τελευταίο οργίασε το αίμα.Ήταν πρωί , Σάββατο 31 Αυγούστου όταν οι τζιχαιστές αποκεφάλισαν δημοσίως τους φιλοκυβερνητικούς. Η χειρότερη εκτέλεση διήρκησε σχεδόν μια ώρα.Το σπαθί του δήμιου δεν έκοβε,αυτός χρειάστηκε να πάρει ένα πιο μικρό μαχαίρι. Οι θεατές ήταν όλο και πιο χαρούμενοι, το ίδιο και τα παιδιά. Πιστεύω ότι αυτοί μισούν τους shabihas. Μετά τους αποκεφαλισμούς αρχίζει η παράσταση. Στοιβάζουν τα πτώματα σε τρέιλερ και κάνουν το γύρο του θριάμβου στα χωριά . »
« Ξυρισμένο κεφάλι,δεμένα μάτια με αιματοβαμένο πανί, χέρια πισθάγκωνα δεμένα στην πλάτη,κάθε όμηρος είναι πεσμένος στα γόνατα στην πλατεία του χωριού για ν'ακούσει την ετυμηγορία των ανταρτών. »
«Tο θύμα οδηγήθηκε στην πλατεία. Του είχαν δέσει τα μάτια.Άρχισα να τραβάω φωτογραφίες την μια μετά την άλλη. Αυτή θα ήταν η 4η εκτέλεση την ίδια μέρα, ήθελα να την φωτογραφήσω. Αισθανόμουν φρικτά , πάλι μου ερχόταν να ξεράσω. Αλλά διατήρησα τον αυτοέλεγχό μου γιατί ως δημοσιογράφος όφειλα να ντοκουμεντάρω το υλικό αυτό.Την ίδια μέρα είχα καλύψει άλλους τρεις αποκεφαλισμούς στην ύπαιθρο του Χαλεπίου.Το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.Όλος ο κόσμος ήταν ευτυχισμένος.Ήξερα ότι αν επιχειρούσα να παρέμβω θα με απήγαγαν...Γνώριζα ότι ήμουν ανήμπορος να αποτρέψω αυτό που θα συνέβαινε και δεν μπορούσα να το διακινδυνεύσω. Είδα μια σκηνή απόλυτης εγκληματικότητας: ένα ανθρώπινο πλάσμα ν'αντιμετωπίζεται κατά τέτοιον τρόπο που κανένα ανθρώπινο ον δεν θα έπρεπε ποτέ ν'αντιμετωπισθεί.
Μου φαίνεται ότι ο δυετής και πλέον πόλεμος αποκτήνωσε τα άτομα. Εκείνη την ημέρα οι εκτελεστές δεν έλεγχαν τα συναισθήματά τους, τις επιθυμίες τους ,το θυμό τους.Ήταν αδύνατο να τους σταματήσεις.Οι εκτελέσεις έγιναν κοντά στην πιο μεγάλη πόλη Συρίας, το Χαλέπι που γνώρισε αδυσώπητες μάχες μεταξύ των αντιμαχόμενων παρατάξεων.Δεν ξέρω την ακριβή ηλικία του θύματος αλλά ήταν νέος.Τον καθήλωσαν στα γόνατα.Οι αντάρτες γύρω του διαβάζουν το κατηγορητήριο από ένα φύλλο χαρτί.Ο νέος άνθρωπος πεσμένος στα γόνατα, στο έδαφος, με τα χέρια δεμένα.Έμοιαζε αποσβολωμένος. Δύο αντάρτες του ψιθύρισαν κάτι στ'αυτί και ο νέος απάντησε μ'αθωότητα και λύπη.Δεν κατάλαβα τι είπε γιατί δεν ξέρω αραβικά. Τη στιγμή της εκτέλεσης οι αντάρτες του τέντωσαν τον λαιμό. Ο νεαρός άνδρας έδωσε μάχη.Τρεις ή τέσσερις τον καθήλωσαν στο έδαφος. Ο νεαρός προσπάθησε να προστατεύσει το λαμό του με τα χέρια του τα οποία ήταν ακόμη δεμένα.
Επιχείρησε ν'αντισταθεί αλλά αυτοί ήταν πιο δυνατοί και του 'κοψαν το λαιμό.Ύψωσαν το κεφάλι του στον αέρα. Τα άτομα κράδαιναν τα όπλα τους και χειροκροτούσαν.Όλος ο κόσμος ήταν ευτυχισμένος που η εκτέλεση έγινε μπροστά στα μάτια τους. Αυτή η σκηνή στη Συρία είναι σκηνή από τον Μεσαίωνα ανάλογη μ'ό,τι διαβάζουμε στα βιβλία της Ιστορίας. Ο πόλεμος στη Συρία έφθασε σε τέτοιο σημείο που ένα πρόσωπο δολοφονείται ανηλεώς μπροστά σε εκατοντάδες θεατές που αρέσκονται στο θέαμα. Ως άνθρωπος δεν θα ήθελα ποτέ να δω αυτό που αντίκρυσα. Αλλά ως δημοσιογράφος είχα μια φωτογραφική μηχανή και μια ευθύνη. Είχα την ευθύνη να διαδώσω αυτό που παρακολούθησα εκείνη την ημέρα. Για αυτό το λόγο κάνω αυτές τις δηλώσεις και τράβηξα αυτές τις φωτογραφίες. Θα κλείσω σύντομα αυτό το κεφάλαιο και θα δοκιμάσω να το σβήσω από τη μνήμη μου.»
Βρυξέλλες,Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά